Ponovo je vreme za FEST

U Beogradu se od 23. februara do 4. marta 2018. godine po 46. put održava FEST, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija grada posvećena sedmoj umetnosti.

Ponovo je vreme za FEST

Na top listi kulturnih dešavanja Beograda, na samom vrhu se bez pogovora nalazi filmski festival FEST, koji se i ove godine, po 46. put održava u poznatim bioskopskim salama našeg grada.
Naziv ovogodišnjeg festivala je „PRIĐI BLIŽE“, a čast da otvori ovaj veliki festival ove godine će imati film „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ (“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”) nastao u koprodukciji Velika Britanija/SAD. Imajući u vidu izvanredno odrađen posao reditelja i scenariste Metjua Mekdonaha, kao i glavnih glumaca Frensis Mekdormand, Vudija Harelsona i Sema Rokvela ovo je, po mišljenju mnogih značajnih imena u svetu sedme umetnosti, jedan od najboljih filmova snimljenih tokom prošle godine. Pored katerogorija najbolji film, najbolji scenario, najbolja glavna ženska uloga, najbolje sporedne muške uloge, ovaj film je u trci za nagradu Oskar nominovan i za kategoriju najbolja montaža i najbolja muzika.

Na ovogodišnjem FEST-u, pored deset filmova koji su prošle godine nominovani u više kategorija za nagradu Oskar, bće premijerno prikazano još 116 ostvarenja. S obzirom na ovoliki broj filmova, festivalskoj publici će, kao i svake godine, najveći problem biti kako napraviti najbolji izbor i od ovolikog broja izvanrednih filmova, izabrati i pogledati najbolje.

Zbog dugih redova i gužvi koje se svake godine formiraju na biletarnicama na dan početka prodaje karata, organizator ovogodišnjeg FEST-a rešio je da prodaju karata omogući i Online putem, što predstavlja dobrodošlu novost koja je u skladu sa već ustaljenim i usvojenim tehnologijama, a čime mnogobrojnim ljubiteljima sedme umetnosti omogućava da na komforan način dođu do karata za željene projekcije.

Hajde da pomenemo još neka dela, koja po mišljenju domaćih poznavaoca sedme umetnosti treba svakako pogledati. Čak trinaest nominacija za nagradu Oskar dobio je film „Oblik vode“ (“The Shape of Water”) reditelja Giljerma del Tora o neverovatnoj priči koja se dešava u laboratoriji vlade SAD u vreme hladnog rata.
Nominaciju za nagradu Oskar za najbolju režiju ponela je i jedna debitantkinja, mlada rediteljka Greta Gervig, što predstavlja podatak koji veoma intrigira stručnu javnost, kako svetsku, tako i domaću. U pitanju je ostvarenje “Lady Bird”, film koji će domaćoj publici takođe biti prikazan u okviru programa ovogodišnjeg FEST-a.

Od filmova nominovanih za nagradu Oskar, a koji će se naći u programu ovogodišnjeg beogradskog festivala pomenućemo još i film “Fantomska nit” (“Phantom Thread”), reditelja Pola Tomasa Andersona sa Danijel Dej Luisom u glavnoj muškoj ulozi, zatim film “Skrivena ljubav” (“Call Me by
Your Name”), reditelja Luke Gvadanjina, kao i film “Advokat” (“Roman J.Israel, Esq”) sa Denzelom Vošingtonom u glavnoj ulozi, koji potpisuje reditelj Den Gilroj.
Navedeni filmovi biće prikazani u okviru TAKMIČARSKOG DELA PROGRAMA, kao i film “Vernost” (“Racer and the Jailbird”), ljubavna priča ispred kamere belgijskog reditelja Mihaela Roska, koji je inače svetskoj publici do sada bio poznat po popularnim “krimićima”.

Van takmičarskog programa, u okviru celine GLAVNI PROGRAM FESTIVALA – VAN KONKURENCIJE donosi film „Žrtva“ (“Martyr”), italijansko-libanske koprodukcije, estetski naglašen, sa vizuelnim fokusom na vodu i muško telo. Takođe, trebalo bi pogledati i film “Jupiterov mesec” (“Jupiter’s Moon”) reditelja Kornela Mundruco, kao i “Oproštaj” (“The Forgiven”), koji potpisuje Roland Džofi. Valjalo bi pomenuti i kineski film “Legenda o konkubini” (“Legend of the Demon Cat”), ali i mnoga druga remek dela sedme umetnosti koja će za vreme trajanja beogradskog festivala biti prikazivana, ali bi ovaj tekst poprimio oblik svojevrsne mini novele, što nam svakako nije cilj. Međutim, želimo da naglasimo činjenicu da će jako mali broj filmova koji će se prikazivati na ovogodišnjem FEST-u biti prikazivan na redovnim bioskopskim repertoarima, ili će imati dovoljno “seeders-a” na nekom od torrent sajtova (za sve one koji i pored svega, još uvek koriste piratske metode za gledanje filmova), tako da bi trebalo iskoristiti ovu jedinstvenu priliku i pogledati ih u nekom od legendarnih beogradskih bioskopa.

Ukoliko ste jedan od onih poklonika sedme umetnosti koji će u Beograd doći ciljano zbog praćenja celog programa festivala, mi iz Novih apartmana predlažemo vam da na našem sajtu u sekciji Novi Beograd odaberete jedan od mnogobrojnih fantastičnih apartmana u blizini Sava Centra, centralne i tradicionalne lokacije ovog festivala i udobno i povoljno provedete deset živopisnih beogradskih festivalskih dana. Sa druge strane, ako ste samo gost našeg grada koji će se slučajno zadesiti u periodu održavanja FEST-a, predlažemo vam da svakako odvojite vreme i odaberite barem jednu projekciju koju ćete u miru pogledati. Ako nikada niste bili u gradu na dve reke, sada je definitivno pravo vreme za to. Uživajte u Beogradu koji se svake godine u ovom periodu pretvara u centar filmske umetnosti, sa svim glamurem koji je za film neraskidivo i večito vezan. 

Podeli sa prijateljima


processing...