Ponovo je vreme za Noć muzeja

Jedna od najposećenijih kulturnih manifestacija u Beogradu po petnaestii put održaće se 19.05.2018. godine pod nazivom “Pobede i pobednici”.

Ponovo je vreme za Noć muzeja

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl koji se održava u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. Prošle godine je na nivou Evrope u ovoj kulturnoj manifestaciji učestvovalo više od 3.000 muzeja u 30 država Starog kontinenta.

Možda ste se i vi, poput autora ovog teksta, iznenadili kada ste saznali da su karte za Noć muzeja puštene u prodaju, jer vam se i dalje čini da je prošlogodišnja manifestacija održana relativno skoro. Međutim, niste u pravu. Ponovo je došao red na ovaj kulturni spektakl koji će se održati 19. maja kada će sve od 17 časova, pa do jedan sat iza ponoći, muzeji, galerije i brojne institucije kulture otvoriti svoja vrata u još jednoj majskoj večeri koja miriše na kulturu, umetnost, radoznale umove i širom otvorene oči u noći.

Tema ovogodišnje manifestacije jeste “Pobede i pobednici” i na svojevrstan način i priključuje se obeležavanju jubileja – 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Srbi spadaju u narod koji je izašao kao pobednik iz Velikog rata, međutim, po rečima organizatora, “to neće biti jedina pobeda koju će slaviti 15. Noć muzeja.”
Ovogodišnja manifestacija ima za cilj da obeleži neke lične, intimnije i humane pobede kao nadmašivanje samog sebe - pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim. 15. Noć muzeja biće inspirisana bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije.

15. Noć muzeja obeležiće pobedu znanja kroz osnivanje Velike škole u Beogradu i objavljivanja prvog “Srpskog rječnika” Vuka Karadžića. Takođe, napraviće se osvrt sa ciljem prezentovanja zajedničkih elemenata poznatih umetnika poput Rastka Petrovića, Radoja Domanovića i Nadežde Petrović.
Cilj organizatora jeste i da mlade upoznaju sa arhitektonskim i graditeljskim uspesima pionirskog poduhvata izgradnje Novog Beograda na levoj obali Save, ali i sa prvom ženom arhitektom Jelisavetom Načić, koja je pre 125 godina projektovala Malo stepenište na Kalemegdanu. Kada je već tema “pobeda”, organizatori će se posebno osvrnuti i na neobičan i interesantan put koji je Pobednik, simbol Beograda, morao da prevali do svoje konačne i velike pobede.
Osnovni cil 15. Noći muzeja , kako to ističe organizator, jeste davanje šanse živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju i dokazivanje da kultura ponovo može da pobedi i u 15. Noći muzeja.

Ulaznice za jubilarnu 15. Noć muzeja, u prodaji su od 27. aprila, a jedna ulaznica otvara vrata za preko sto različitih dešavanja za sve uzraste u najlepšoj majskoj noći tokom koje će muzeji, galerije, kulturni centri i druge brojne institucije otvoriti svoja vrata za posetioce.

Nakon višesatnog lutanja i uživanja u bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu Beograda, potreban vam je udoban i komforan smeštaj u kome ćete veoma brzo ponovo akumulirati preko potrebnu energiju za nastavak uživanja u Beogradu. Zbog toga vam Novi apartmani preporučuju da odaberete jedan od komfornih i veoma udobnih smeštajnih kapaciteta u Strogom centru, kao i pod sekcijom Apartmani sa đakuzijem, koji će vam svakako najviše prijati nakon duge gradske šetnje i aktivnog učešća u ovoj kulturnoj manifestaciji. 

Podeli sa prijateljima


processing...