Spremite se za beogradsku Noć muzeja 2017

Noć muzeja, jedna od najposećenijih kulturnih manifestacija u Beogradu po četrnaesti put održaće se 20.05. 2017. godine pod nazivom “Velike i male revolucije”.

Spremite se za beogradsku Noć muzeja 2017

Jedna od najvažnijih i najposećenijih kulturnih manifestacija u Beogradu jeste čuvena Noć Muzeja koja se osim u Beogradu održava u 120 gradova širom sveta. Četrnaesta po redu Noć muzeja u Beogradu ove godine održaće se 20. maja pod nazivom “Velike i male revolucije”.

Noć muzeja je događaj koji u Beogradu svake godineokuplja više hiljada posetilaca. Nije tajna da je upravo ovaj događaj animirao i same Beograđane da više posećuju muzeje. Međutim, Noć muzeja privlači i mnogobrojne goste Beograda. Prva održana manifestacija, zabeležila je 4.000 posetilaca, dok je taj broj za samo desetak godina narastao na 500 hiljada ulazaka tokom jedne noći muzeja. Prva upriličena Noć muzeja otvorila je svoja vrata u pet muzeja i galerija glavnog grada. Danas se tokom ove noći otvaraju vrata na preko 200 lokacija širom Srbije, a samo u Beogradu će ove godine za posetu biti otvoreno 67 lokacija. Noć muzeja se održava svake treće subote u mesecu maju, kada su noći po pravilu prijatne i tople.

Budući da je za vreme trajanja ove manifestacije veliki broj muzeja, galerija, izložbenih prostora i drugih važnih kulturnih institucija otvorio svoja vrata za brojne zainteresovane građane, organizator se potrudio da čitavu manifestaciju podeli na nekoliko tematskih celina, kao i da ih grupiše u više gradskih zona, radi lakšeg snalaženja. Tako su gradske zone označene slovima od A do G, a obuhvataju sledeće lokacije:A - Dorćol; B - Kalemegdan; C – Knez Mihajlova; D – Širi centar; E – Bulevar, Slavija, Ruzveltova; F – Topčider,Senjak, Dedinje; G- Novi Beograd i Zemun.

S obzirom na brojnost i različitost lokacija portal noviapartmani.com je u nastavku teksta pokušao da izdvoji neke od lokacija koje bi svakako trebalo da se posete, a sve u nadi da ćemo onima koji planiraju da prisustvuju ovoj manifestaciji barem delimično olakšati izbor.

noc_muzeja_2017

Ove godine osmišljene su veoma zanimljive tematske celine(ture)sa ciljem zadovoljenja različitih interesovanja i afiniteta brojnih zainteresovanih građana. Tako će posetioci ovogodišnje manifestacije imati priliku da uživaju uturi Viasat History - Neispričane priče noći muzejakoja obuhvata nedovoljno istražene, ili pomalo zaboravljene kulturne vrednosti. Ova tura vodi od Ruskog Doma, Muzeja anatomije čoveka Medicinskog fakulteta, Beogradskog sajma, Dorćolskog Narodnog pozorišta, pa sve do Konaka Knjeginje Ljubice.
Novina u ovogodišnjoj Noći muzeja je svakako Dečija tura- koja će najmlađe beograđane povesti od Paviljona Cvijete Zuzorić, Hemijskog fakulteta, Zološkog vrta, Muzeja Naukei Tehnike i Pedagoškog muzeja, pa do Galerije SULUJ, Galerije SANU i drugih zanimljivih lokacija.

Pored ovih, tematske celine su još i: Moderna umetnost i savremena kultura, U starom ruhu i novom duhu, Beograd sa stilom i Beograd za ljubitelje nauke, tehnike i arhitekture.
Ljubitelje pozorišta tokom predstojeće Noći muzeja takođe očekuje interesantan program. Ove godine u Muzeju Narodnog pozorišta biće prikazana izložba pod nazivom “Revolucionalni scenski materijali”. Ova izložba će se odvijati tako što će mladi scenografi tokom noći pripremati scenografije od različitih materijala.

Sa druge strane, Dorćolsko Narodno pozorištećeće u saradnji sa Kućom Ane Frank iz Amsterdama ispričati priču o ljudima koji su nekada živeli u Solunskoj ulici, priču o strahotama Holokausta i onima koji su zauvek nestali. Dramatizovana priča nazvana je „Crveni automobil“.

U muzeju Kovačnica GSP, a povodom 70 godina od uvođenja prvog trolejbusa u saobraćaj našeg glavnog grada, biće izložena značajna vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, koja su u mnogome obeležila istoriju ovog grada, ali i vozila koja će predstavljati budućnost javnog transporta u Beogradu. Pored njih, u ovom nadasve zanimljivom ambijentu biće izložene i brojne mašine, ručni alati i fotografije koje će posetioce Noći muzeja provesti kroz ovaj zanimljivi deo istorije Beograda.

Vojni muzej Beograd na Kalemegdanu, pored stalne postavke koja podrazumeva predmete od praistorije do Nato agresije, za ovu Noć muzeja posebno će se pozabaviti temom stogodišnjice od Velikog rata, baveći se pre svega svakodnevnim životom običnog čoveka u vreme rata i njegovom povezanošću i isprepletenošću sa vojskom.Kazamati vojnog muzeja prikazaće nam istorijat srpske policije, uniforme, oružje, vozila kao i ordenja koja su se dodeljivala pripadnicima ove profesije tokom istorije. Prilikom posete tvrđavi Kalemegdan noviapartmani.com svakako preporučujui obilazak Rimskog bunara, Barutnog magacina i Kule Nebojša, neizostavnih simbola čuvene Kalemegdanske tvrđave.

Zdanje Beogradske Zadruge – Geozavod, ove godine slavi 110 godina postojanja i predstavlja posebno antologijsko delo moderne srpske arhitekture, te će biti zanimljivo posetiti ovu lokaciju i tokom Noći muzeja i ujedno pogledati izložbu fotografija arhitekture na lokaciji Savskog priobalja.

slika_1064_paviljon1

Ovogodišnjoj manifestaciji priključiće se i dve istorijski najvažnije medijske kuće u Srbiji, TANJUG i RTS. Za vreme Noći muzeja Novinska agencija Tanjug prikazaće svoje nasleđe iz bogate foto arhive, a Galerija RTS-a će za brojne posetioce predstaviti izložbu radova prepoznatljivih autora i savremenika.

Za ljubitelje medicine i forenzike u Noći muzeja biće otvoren Muzej anatomije čoveka Medicinskog fakultetakao i Institut sudske medicine koji će svojim interesantnim postavkama privući sve ljubitelje detektivskih block buster-a, kao i popularnih serijala poput “Doktor Haus” i “Uvod u anatomiju”.

Navedena dešavanja predstavljaju samo mali deo ove popularne manifestacije. Svake godine, sve bogatija i zanimljivija ponuda u Noći muzeja pokriva različite oblasti društvenog života Beograda i Srbije i mlađim pokolenjima omogućava da iz prvog lica dožive bogatu zaostavštinu naših predaka, ali i da steknu uvid u moderne tendencije i budući razvoj društva. Portal noviapartmani.com želi svim posetiocima predstojeće Noći muzeja da uživaju u kulturnom blagu srpske pretonice, a nakon neprespavane noći preporučujemo ugodan i preko potreban odmor u jednom od brojnih apartmana koje možete pronaći na sajtu noviapartmani.com . 

Podeli sa prijateljima


processing...