Stiže nam novi FEST

U Beogradu se po 48. put održava FEST koji će od 28. februara do 8. marta 2020. godine ponovo biti središte sedme umetnosti ovog dela Evrope.

Stiže nam novi FEST

Međunarodni filmski festival FEST ove godine održaće se u periodu od 28. februara do 8. marta 2020. godine. Ovo 48. izdanje prestižnog filmskog festivala predstaviće nam se najboljim filmskim ostvarenjima iz prethodne godine pod sloganom „Skupljači emocija“.

Međunarodni filmski festival FEST, svake godine nam iznova donosi najbolje filmove iz prethodne godine. Čak i pre nego što izađe zvanični program festivala, možemo sa sigurnošću znati da ćemo videti filmove koji su u raznim kategorijama nominovani ili su već osvojili neke od najvažnijih filmskih nagrada. Tako je u program festivala kao obavezan uvršćen film „Jojo Rabit“ Ovaj film nominovan je u šest kategorija za nagradu Oskar, i to za najbolji film, najbolji adaptirani scenario, najbolju sporednu žensku ulogu (Skarlet Johansen), najbolji kostim, najbolju scenografiju i najbolju montažu, a pored toga je i ovenčan nagradom publike kao najbolji film na festivalu u Torontu.

U pitanju je film ekscentričnog reditelja Taike Waititija za koji se kaže da sasvim sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Desetogodišnjak po imenu Jojo Becler pripadnik je Hitlerove omladine i potpuno je obuzet nacističkom ideologijom. Njegov život u Nemačkoj za vreme rata ispunjen je druženjem sa imaginarnim prijateljom – Hitlerom. Kada otkrije da njegova majka tokom rata štiti Jevreje, a na svom tavanu čak skriva devojčicu Jevrejku, njegov svet će se promeniti, a njegova uverenja će biti dovedena u pitanje. Ova crna komedija, obojena karakterističnim humorom reditelja nekoga će nasmejati a nekoga i naljutiti ili rasplakati. U svakom slučaju, na Festu će biti prikazan u tri projekcije pa ga ne treba propustiti.

Takođe, ovogodišnje izdanje FEST-a donosi nam i biografsku priču o ženi u Americi u vreme ropstva, koja se bori za oslobođenje robova, a kasnije i za prava žena. U pitanju je jedna od najpoznatijih žena u američkoj istoriji Harijet Tabman u filmu „Hariet“ koji je nominovan za Oskara u kategoriji za glavnu žensku ulogu.

Za ljubitelje filmova reditelja Klinta Istvuda FEST nam ove godine donosi još jedno ostvarenje koje govori o čoveku koji je otkrivši bombu na Olimpijskim igrama 1996. godine spasio mnogo života. Ipak, senzacionalizam i nagađanja medija uništili su mu život. „Richard Jewell“ nominovan je u kategoriji Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu koju tumači čuvena Keti Bejts.

Ovo 48. izdanje Festa biće otvoreno filmom Srđana Golubovića „Otac“. U pitanju je film o čoveku iz siromaštva koji zbog toga biva lišen starateljstva nad svojom decom. Ipak ovaj čovek se ne predaje poniženju i očaju, već odlučuje da se bori.
Na festivalu biće prikazano preko devedeset premijernih filmova. Videćemo filmove različitih žanrova, igranih i dokumentarnih filmova iz svih krajeva sveta. FEST se ove godine održava pod sloganom „Skupljači emocija“ a u znaku velikog glumca Bekima Fehmijua čija će ostvarenja takođe biti prikazana u okviru programske celine FEST Klasik.

Ako ste jedan od onih ljubitelja kvalitetne kinematografije, a koji će srpsku prestonicu doći baš zbog praćenja celog programa festivala, mi iz Novih apartmana predlažemo vam da na našem sajtu u sekciji Novi Beograd odaberete jedan od mnogobrojnih fantastičnih apartmana u blizini Sava Centra, centralne i tradicionalne lokacije ovog festivala i udobno provedete deset živopisnih beogradskih festivalskih dana.

Ukoliko nikada niste bili u Beogradu, vreme održavanja FEST-a definitivno je pravo vreme za to. Uživajte u Beogradu koji se svake godine u ovom periodu pretvara u centar glamura, sjaja i senzacija, svega onoga što prati i što je nerazdvojni deo filma i sedme umetnosti. 

Podeli sa prijateljima


processing...