Guča 2018

I ove godine se od 09. do 12. avgusta jedna mala srpska varošica pretvara u epicentar ritma i prodornog zvuka trube, kada se održava čuveni Dragačevski festival.

Guča 2018

Naziv jedne male varošice koja se nalazi u zapadnoj Srbiji, zapravo je postao sinonim za trubački festival koji se u njoj svake godine tradicionalno održava. Nije ni čudo što je to tako, kada ovaj festival, u varoš koja broji nepune dve hiljade stanovnika, jednom godišnje dovede milion posetilaca iz Srbije i iz sveta. U pitanju je Guča i čuveni Dragačevski sabor trubača. Ove godine će se Dragačevski sabor trubača održati u periodu od 09. do 12. avgusta.

Dragačevski sabor u Guči je tradicionalni trubački festival, poznat širom sveta, jedinstven po bogatom programu, odličnim izvođačima, takmičarskom programu, ali i drugim sadržajima koji obogaćuju ukupnu ponudu festivala. Manifestacija ima vrlo zanimljivu i upečatljivu istoriju koja datira još iz vremena Miloša Obrenovića koji je daleke 1831. godine oformio vojni trubački orkestar. Ovo je trubu učinilo vrlo bliskom široj populaciji koja je sa vremenom postala neizostavan deo folklora ne samo u ovom delu Srbije.

Još od 1961.godine kada je prvi put održan, festival svake godine u Guču dovodi sve veći broj u svetu poznatih izvođača, ljubitelja zvuka trube i duvačkog orkestra, kao i brojne radoznale turiste. Tako se ove godine festival održava već 58. put po redu, a organizatori najavljuju zanimljiv četvorodnevni program koji nikako ne treba propustiti.

Uz bogat kulturno umetnički program, koncerte prošlogodišnjih pobednika, svakodnevno će se odvijati i takmičarski program, defilei učesnika, dok je za poslednji dan najavljen je i koncert iznenađenja.
Pored imena velikih trubačkih zvezda Dejana Petrovića, Bobana Markovića, Ekrema Mamutovića i Saše Krstića, pominje se i legendarni vokalni izvođač i večiti ljubitelj ženskog dela publike iz cele bivše Jugoslavije Zdravko Čolić. Budući da se ovo ime pominje u kontekstu gosta iznenađenja koji je planiran za poslednje veče, hoće li zaista biti tako, ostaje samo da se vidi.

Pored bogatog programa, odlične muzike i nezaboravnih nastupa majstora trube, dragačevski sabor i Guča poznati su i omiljeni među vernim posetiocima i zbog atmosfere koja tih nekoliko dana vlada Gučom. Naime, provod na ulicama, fantastična hrana, jaganjci, prasići i volovi na ražnju, roštilj i svadbarski kupus, kao i neizostavno pivo i rakija, primarna su asocijacija kod bilo koga ko je samo i čuo za Guču. Upravo ova živopisna atmosfera i fantastičan provod od jutra do sutra razlog su što se toliki broj posetilaca svake godine vraća Guči i iznova je proživljava.

Sve ovo se ne može prepričati već se jednostavno mora dožveti. Zbog svega ovoga sajt noviapartmani.com svojim gostima preporučuje da, ukoliko u ovom periodu borave u Beogradu, pokušate da pronađete vreme i uputite se na ovaj čuveni festival i dožive Srbiju svim svojim čulima! Voleli, ili ne voleli ovaj duvački instrument, ovakav način zabave jeste doživljaj koji zaista nikoga neće ostaviti ravnodušnim i predstavlja nešto što nikada nećete zaboraviti.

Zato, vidimo se u Guči! 

Podeli sa prijateljima


processing...