Muzički festivali u Srbiji

Muzički festivali mesta su okupljanja, druženja i uživanja u muzici kojima neumorno hrlimo iznova i iznova jer nam sa sobom donose novo iskustvo i doživljaje za pamćenje.

Muzički festivali u Srbiji

Muzika i muzički festivali veoma su zastupljeni u Srbiji i to naročito za vreme letnjeg perioda. Okupljanja radi druženja i slušanja dobre muzike, uz obavezno hladno pivo, ili koktele mnogima je omiljena zabava u vrelim letnjim noćima. Ali zbog čega je muzika neizostavni deo gotovo svakog društvenog događaja? Nesumljivo, muzika nas povezuje, popravlja raspoloženje i inspiriše. Kroz muziku ispoljavamo i upijamo emocije. Muzika nas uči, leči, pokreće i motiviše.

O samom nastanku muzike ne može se govoriti sa potpunom sigurnošću jer koreni ove, možda i najzastupljenije umetnosti sežu čak do drevnih civilizacija i prvih ljudi.

Jesu li naši daleki preci koristili muzičko izražavanje kao prvi oblik komunikacije, ili kao ljubavni poziv? U religijskim obredima muzika je uvek imala neizmeran značaj i nezaobilazno mesto. Mnogo kasnije je izvođenje kompleksnih muzičkih dela pak, bilo rezervisano samo za vrlo ograničeni broj onih koji su mogli sebi to da priušte, ali je zato narodna muzika mogla da se čuje na raznim događajima.

Danas je, usled naglog razvoja tehnologije i interneta, muzika dostupna gotovo svima. Bilo da ste raspoloženi za neki konkretan muzički žanr, nekog vašeg omiljenog izvođača, ili za remek delo nekog klasičnog kompozitora, dovoljno je samo nekoliko klikova.

exit

Međutim, i pored ovolike zastupljenosti i dostupnosti omiljenih melodija, muzika nikako nije izgubila značaj niti je došlo do prezasićenja. Naprotiv, na svakom mestu i dalje možemo čuti različite popularne, ali i pomalo zaboravljene žanrove. Muzika je obavezan deo ponude u tržnim centrima, prodajnim mestima, izložbenim prostorima, čekaonicama, čak i na gradskim šetalištima i kupalištima. Gotovo je nezamislivo voziti auto, a ne slušati muziku. Studenti slušaju muziku dok pripremaju ispite, a domaćice dok spremaju ručak i obavljaju kućne poslove.

Danas znamo da, pored toga što nas muzika uveseljava, ona takođe utiče i na bolje pamćenje i koncentraciju, deluje umirujuće, a čak utiče i na razvoj mozga kod male dece.
I tako dolazimo do nekakvog odgovora na pitanje o značaju muzike. Muzika nam nesumljivo pruža sve i zbog toga kao da smo zavisni od nje. Uz muziku se osećamo bolje, potpunije, srećnije.

Na kraju, nakon što smo utvrdili značaj i uticaj muzike možemo ponovo da se vratimo muzičkim festivalima koji nas i ovog leta okupljaju kao i svake godine. Počev od Zaječarske gitarijade, Exit festa na Petrovaradinu, Sabora trubača u Guči, pa do predstojećeg Beer festa koji se tradicionalno održava na Ušću, koji god festival da izaberete shodno svojim muzičkim afinitetima, sigurni smo da nećete pogrešiti. Ponuda muzičkih festivala u Srbiji veoma je bogata i raznolika, čak i pristupačna, a sve su to ujedno i odlike smeštajnih kapaciteta koje ćete pronaći u Beogradu.

Da li izabrali neki smeštaj u strogom centru, neki veoma povoljni smeštaj, ili se odlučite za hedonističko uživanje u jednom od brojnih apartmana sa đakuzijem , jedno je sigurno, kod Novih apartmana pronaći ćete sve! 

Podeli sa prijateljima


processing...