Izletišta u blizini Beograda - I deo

U blizini Beograda nalaze se izletišta sa fantastičnom, katkada i nedirnutom prirodom koja će vam pružiti preko potrebne opuštajuće trenutke.

Izletišta u blizini Beograda - I deo

Moderna urbana sredina svakako pruža nebrojene prednosti. Ona nam omogućava da budemo na izvoru svih dešavanja, čini da većina dobara i usluga bude veoma lako dostupna, jednom rečju omogućava nam komfor. Međutim, urbana sredina ima i svoju drugu stranu koja veoma negativno utiče na psihofizičko stanje urbanog čoveka poput gužvi, manjka privatnosti, izloženosti zagađenjima, a što drastično uvećava količinu akumuliranog stresa.

Zbog toga je sve prisutniji trend da se oblasti koje okružuju velike svetske metropole pretvaraju u oaze mira koje u svojim prirodnim okruženjem omogućavaju da se njihovi gosti oslobode stresa i prikupe preko potrebnu energiju za povratak u svakodnevnicu urbanog okruženja.

Iako je jedno vreme okolina Beograda bila zanemarena, u skaldu sa rastućim potrebama i modernim tendencijama u turizmu, mesta u neposrednoj blizini glavnog grada Srbije sve više postaju popularna izletišta koja su u mogućnosti da ugode i najzahtevnijim gostima.
Neka od njih oslanjaju se na prirodna bogatstva koja ih okružuju, dok su druga pak stvorila moderne turističke objekte koji pružaju zaista raznovrstan sadržaj.

Sajt noviapartmani.com izdvaja samo neke od mnogobrojnih izletišta do kojih je veoma lako doći, a koja su samim tim pogodna i za posetu beogradskih turista koji žele da u prirodnom ambijentu, daleko od gradske vreve, obnove preko potrebnu energiju i što bolje se pripreme za predstojeće poslovne i životne izazove.

DUBOKI POTOK

Jezero Duboki potok nalazi se na samo trideset kilometara od centra Beograda.
Ovo jezero je novijeg datuma i formirano je veštačkim putem izgradnjom brane početkom devedesetih godina prošlog veka.

duboki_potok_2_1000

S obzirom na relativno kratko postojanje ovaj lokalitet nije preterano urbanizovan, što sa jedne strane podrazumeva manjak sportsko-rekreativnog sadržaja, ali sa druge strane pruža specifičan mir u okruženju u kome dominira mirna površina čiste vode oivičena gustom šumom. Nezagađenu životnu sredinu garantuje akcioni plan koji je lokalna opština Barajevo usvojila sa ciljem da ova jedinstvena prirodna celina ostane netaknuta za buduće generacije, ali i da se razvija baš u tom smeru.
Na jezeru, uz nasip nalazi se prijatan splav restoran na kome svi gosti mogu da uživaju u prijatnim gastronomskim iskustvima uz zagarantovano uživanje u prirodi.

Iako postoje planovi da se na obalama ovog jezera izgrade sportski sadržaji koji će privući veći broj posetilaca, za sada ti planovi nisu realizovani. Bez obzira na infrastrukturalni značaj ovih radova, činjenica da se po tom pitanju ne preduzimaju konkretne radnje raduje strasne ribolovce. Naime, ovo jezero se kolokvijalno zove “Pecaroški raj” i to sa razlogom, a sudeći po navikama pripadnika ribolovačke zajednice sumnjamo da će ovaj epitet nastaviti da živi kada na ovo jezero počne da dolazi veći broj gostiju. U svakom slučaju, noviapartmani.com svim gostima Beograda savetuje da u potrazi za mirom i željom za boravkom u prirodi odvoje jedan sunčani prolećni dan i provedu ga na ovom jezeru.

NAUTIČKO SELO

Nautičko selo “Biser” predstavlja prvo nautičko selo u Srbiji. Nalazi se u Boljevcima, na samo 35 kilometara od centra Beograda. Kompleks se sastoji od 16 modernih kućica na vodi i pripadajućom marinom.

nauticko_selo_2_1000

Predstavlja idealno mesto nautičara koji, krećući se uzvodno dolaze do ove oaze na reci Savi. Osim za nautičare, ovaj kompleks na vodi predstavlja idealno mesto za odmor, rekreaciju i neizostavni ribolov. U nizu kućica nalazi se i restoran domaće kuhinje sa velikim izborom rečne ribe, a ukoliko želite da prenoćite, ceo dan i noć sa doručkom u kućici na reci koštaće vas veoma povoljnih 20 eur.

Do ove oaze može se doći i kopnenim putem, čak i javnim gradskim prevozom, međutim, zbog zaista prirodnog okruženja noviapartmani.com savetuju vam da zbog mogućeg visokog vodostaja proverite pre polaska da li se može stići do obale. Ukoliko ste gost prestonice, a vaš domaćin poseduje čamac, zamolite ga da odvoji jedan dan i provedite ga na nezaboravan način u ovoj savskoj oazi. Sigurni smo da će pristati!

BOJČINSKA ŠUMA

Bojčinska šuma predstavlja prirodnu oazu nadomak Beograda udaljenu od centra nepunih 18 kilometara i potpada pod beogradsku opštinu Surčin. Ova šuma pripada rejonu Obedske bare i spada u kategoriju močvarnih šuma. Karakteristika ove šume je zavidan životinjski fond, pa nije retkost da se lutajući ovom šumom sretnu srndaći, zečevi i rode koje ovu šumu često biraju za svoje stanište.

bojcinska suma_1000

Posetiocima ove prirodne celine na raspolaganju su brojni sadržaji. Surčinska šuma poseduje trim-stazu, školu jahanja, kao i „Bojčinska koliba“, autentični restoran koji nudi pravu srpsku domaću kuhinju.
Posetioci takođe mogu da uživaju u vožnji fijakerom i jahanju na lipicanerima, sadržaju koji se nalazi u standardnoj ponudi konjičkog kluba „Bojčin”. Na obronku ove šume, od 2009. godine organizuje se kulturno-umetnički festival “Bojčinsko kulturno leto”, kada se svakog vikenda, od početka maja do kraja septembra organizuje različiti kulturno-umetnički program.

Program se sastoji od poetskih večeri, pozorišnih predstava, muzičkih koncerata, na kojima se izvodi narodna muzika, rok, pop, fado, džez i klasična muzika. Ulaz na Bojčinsko kulturno leto je besplatan, dok posetioci, ukoliko to žele, mogu da daju dobrovoljni prilog u cilju podrške održavanju manifestacije i pomoći u održavanju ovog jedinstvenog prirodnog okruženja.

Do ovog izletišta stiže se veoma lako, čak iako nemate samostalni prevoz. Javni gradski prevoz do mesta Progar se nalazi na obodu ove šume saobraća svakodnevno, a u letnjim mesecima saobraća i brod javnog prevoza koji od Novog Beograda svakodnevno vozi takođe do Progara. Ukoliko ste ljubitelj prirode i želite da pobegnete od gradske vreve toplo preporučujemo ovo izletište. 

Podeli sa prijateljima


processing...