Netaknuta priroda u blizini Beograda

Bez obzira što volite užurbani Beograd, ponekada vam je potrebno potpuno prirodno utočište koje će vas revitalizovati za samo jedan dan!

Netaknuta priroda u blizini Beograda

Da li ste znali da se na samo 50 kilometara od Srpske prestonice nalazi prirodno utočište idealno za porodična putovanja i avanture. U pitanju je Kosmaj, još jedna blaga i pitoma planina koja je zbog svoje umerene elevacije od 626 metara idealna za sve uzraste.

Kosmaj osvaja bujnom vegetacijom koja broji preko 500 vrsta biljaka i gljiva a tu je i bogati šumski fond koji se pretežno sastoji od bukove i hrastove šume, kroz koje postoje utabane staze koje se spuštaju ka Sopotu.

Kosmaj se može pohvaliti i raznovrsnom faunom. Izletnici i šetači neretko će se prijatno iznenaditi kada ugledaju krupniju divljač poput srndaća, lisica, a tu je i bogata populacija zečeva. Populacija vukova je širenjem naselja potpuno iščezla sa ove planine, tkao da se šetači i izletnici i po tom pitanju mogu osećati potpuno bezbedno.

Planina Kosmaj takođe se izdvaja po tome što na njoj postoji blizu 100 izvora pitke vode, što u današnje vreme predstavlja pravo blago! U podnožju Kosmaja nadomak Mladenovca nalazi se i Markovačko jezero, pravi planinski biser. Jezero je vrlo bogato ribljim fondom, pa predstavlja svojevrsnu oazu za pasionirane ljubitelje ribolova. Međutim, jezero će svojom prirodnom lepotom pružiti relaksaciju i mir i svima onima koji ne razumeju ribolovačku strast.

Činjenica je da planina baš i ne obiluje ugostiteljskim objektima. To će smetati onima koji su prirodu navikli da posmatraju sa terase restorana, ali će ujedno biti i ogromna prednost za sve one koji vape za boravkom u mirnoj i nedirnutoj prirodi.

Na Kosmaju se nalaze i dva drevna manastira. prvi je manastir Tresije koji datira još iz 1309. godine, a drugi je manastir Pavlovac sagrađen po nalogu despota Stefana Lazarevića.

Ukoliko planirate da ovo leto posetite Beograd, a ljubitelj ste prirode i čistog vazduha Novi apartmani zaista preporučuju da posetu planini Kosmaj svakako ubacite u svoj raspored za ovo leto. Kosmaj je zaista prava prirodna oaza koja je od centra Beograda udaljena nepunih 50 kilometara i tu činjenicu zaista treba iskoristiti.

Pre nego što posetite Beograd isplanirajte na vreme i gde ćete da odsednete. Izaberite na vreme svoju “beogradsku bazu” i posetite portal Novih apartmana i uživajte u jedinstvenim čarima Beograda i njegove okoline u udobnosti svog smeštaja po veoma povoljnoj ceni. 

Podeli sa prijateljima


processing...