Top 5 letnjih izleta nadomak Beograda

Tokom vrelih letnjih dana potrebna je pauza od vrelog gradskog asfalta, pa vam na ovom mestu predlažemo 5 sjajnih mesta za okrepljujući izlet.

Top 5 letnjih izleta nadomak Beograda

Leto na beogradskom asfaltu ponekada zna da bude veoma naporno. Već ste više puta obišli gradske plaže i šetali ste Košutnjakom, Zvezdarskom šumom i drugim zelenim utočištima grada? Sada je vreme za obilazak izletišta u blizini Beograda koja će svojim sadržajem i/ili prirodnim okruženjem omogućiti da se opustite i u potpunosti uživate u vrelom letnjem danu. O nekim ovim izletištima već smo govorili u okviru blog sekcije Novih apartmana , mada ćemo se potruditi da opišemo neka mesta koja još uvek nismo predstavljali.

01 ERGELA LJUBIČEVO

Na samo 100 kilometara od Beograda, u blizini Požarevca nalazi se ergela Ljubičevo. U pitanju je jedna od najstarijih ergela u Srbiji koju je 1860. godine osnovao knjaz Miloš Obrenović i nastala je sa ciljem da se unapredi konjarstvo od najboljih konjskih rasa. Kasnije, njegov sin Mihailo ovom posedu na 300 hektara površine daje ime „Ljubičevo“, po svojoj majci, kneginji Ljubici. U Ljubičevu je podignut Ljubičin konak, kao i nekoliko štala gde je knjaz držao svoje konje. Ergela je početkom 20. veka izrasla u instituciju evropskog ranga i imala je oko 500 grla. Za vikend izletnike na ovoj lokaciji preporučujemo staze za šetnju gde takođe šetaju i konji koje slobodno možete da mazite, a tu je i Avantura park za decu od 5 do 12 godina starosti koja će uživati u aktivnom provodu.

02 ZASAVICA

Ovaj jedinstveni rezervat prirode prostire se na 1825 hektara i dom je za preko 600 različitih biljnih vrsta. Odmor, rekreacija, plovidba, osmatranje i proučavanje prirode danas predstavljaju vrlo primamljivu turističku ponudu ovog rezervata, pa se Zasavica sve češće zaokružuje na mapama kao mesto koje svaki ljubitelj i poštovalac prirode mora da poseti prilikom posete Srbiji. Obilje vode, zelenila i šume predstavlja idealno mesto za odmor od gradske vreve, a tu su i specijalizovana mesta na kojima se može uživati u autentičnim i širom sveta poznatim gurmanlucima iz Zasavice.

03 RAMSKA TVRĐAVA

Izlet do Ramske tvrđave predstavlja još jedan dobar predlog za dnevni izlet. Ovu tvrđavu sagradili su Turci 1483. godine. Unutar tvrđave nalazi se kružna vizantijska građevina, za koju se pretpostavlja da je imala sakralni karakter. Posetiocima je unutar tvrđave na raspolaganju kule, kao i vidikovci koji ih povezuju, sa kojih se vidi neverovatna panorama Dunava koja prosto oduzima dah. Važno je napomenuti da ispred tvrđave postoji uređen parking, dok je unutar tvrđave sve označeno, a tu su i mape koje se dobijaju uz kupljene karte. Takođe, većina sadržaja dostupna je i roditeljima sa kolicima za bebe, naravno, izuzimajući kule i vidikovce do kojih se dolazi strmim i vrlo uskim stepenicama.

04 ZABRAN

Izletište Zabran nalazi se na obali reke Save i jedno je od najlepših izletišta u Obrenovcu. Izletište je vrlo popularno i dobilo ime po listopadnoj šumi koja se tu nalazi. Kroz šumu je napravljena moderna trim staza dužine 1500 metara od šljunka i tucane cigle sa stanicama za vežbe idealne za sve rekreativce. Po šumi su organizovan piknik prostori sa natkrivenim klupama i stolovima gde izletnici pored predaha mogu da naprave i roštilj. Za ljubitelje prirode ovde sem šetnje i rekreacije u šumi možete uživati u lepoti i mirnoći reke Save pored koje je uređena staza i plaža sa tuševima i pontonima. Pecanje na reci je dozvoljeno, pa tako ovo mesto može biti interesantno i ljubiteljima ribolova.

05 PIVARA KABINET NA KOSMAJU

Na samo 50 kilometara od centra Beograda, u selu Nemenikuće na Kosmaju, nalazi se pogon, sada već čuvene pivare "Kabinet", koja ima i svoj degustacioni prostor. Savršen pogled, piknik na travi uz fenomenalnu klopu i čuveno pivo predstavlja odličan spisak razloga zbog čega je poseta ovoj pivnici obavezna. Vreli letnji dan to svakako prestaje da bude u ovom jedinstvenom pivopijskom raju, do kojeg se zaista stiže veoma brzo. Mali savet, obavezno izvršite prethodnu rezervaciju, jer vikendom je moguć ulaz samo na taj način zbog očigledne velike popularnosti.

Rezervišite na vreme i svoj smeštaj u srpskoj prestonici. Posetite naš saj i u sekciji Strogi centar odaberite vrhunski smeštaj po vrlo pristupačnoj ceni.

Podeli sa prijateljima


processing...