Gastronomska ponuda Beograda - II deo

Kosmopolitski karakter Beograda ogleda se i u bogatoj ponudi restorana koji kroz egzotične mirise i ukuse donose duh različitih kultura sa svih meridjiana.

Gastronomska ponuda Beograda - II deo

U ponudi beogradskih restorana svakako preovladava tradicionalna srpska kuhinja, a odmah za njom sledi bogata ponuda specijaliteta po recepturama italijanske i generalno mediteranske kuhinje.
Za koju god da se odlučite, budite sigurni da nećete pogrešiti i da ćete dobiti izvrstan kvalitet vešto pripremljene hrane. Pored ovih kuhinja, u skladu sa globalnim tendencijama Beograd obiluje sa ponudom restorana koji spremaju autentična jela drugih, egzotičnih kuhinja koje se svojim sastojcima i načinom pripreme veoma razlikuju od standardne ponude kao što su kineska, francuska, meksička, japanska, indijska, ruska, libanska, španska, grčka...

Posetioci grada, kao i Beograđani, pored starih restorana sa dugom tradicijom, mogu da uživaju i u bogatoj ponudi novijih restorana, koji nude drugačiji način pripreme i posluživanja hrane, savremeni ambijent u skladu sa modernim tendencijama u opremanju enterijera, ali jednako uslužno osoblje i ukusno pripremljena jela.
Neki od ovih restorana nalaze se na vrlo prepoznatljivim mestima, koja ih čine jedinstvenim, pa tako imamo dobro poznatu „Kelemegdansku terasu“. Šarmantan ambijent, stvoren unutar istorijskog zdanja Kalemegdanske tvrđave, sa prekrasnim pogledom na Ušće i Novi Beograd i ukupnim doživljajem koji podseća na mediteran učiniće da sa ovog mesta ponesete nezaboranu uspomenu.

Ukoliko volite da vidite zanimljivo uređen enterijer, obavezno posetite restoran “Lorenzo & Kakalamba”. Restoran je novijeg datuma, živopisan, prepun raznih zanimljivih detalja u koji svraćaju mnogi posetioci Beograda, gde u svakom trenutku možete čuti razgovor na razičitim jezicima. Inspiraciju za otvaranje ovakvog restorana današnji vlasnici doneli su iz Italije, a na meniu nude zanimljivu kombinaciju srpske i italijanske kuhinje. Karakteristika enterijera je da celokupni nameštaj datira iz davnih vremena iz drevnog grada italijanskog grada Venecije. Nameštaj je brižljivo restauriran i doprinosi zaista drugačijoj atmosferi. “Lorenzo & Kakalamba” nalazi se na području šireg centra grada – na uglu ulica Cvijićeve i Vladetine.

Kada govorimo o originalnosti kao konceptu, ne možemo, a da ne pomenemo restoran Little Bay, još jedan restoran u centru Beograda, u Dositejevoj ulici. Treba reći da restoran pripada lancu restorana, a njegovom otvaranju prethodilo je otvaranje uspešnih restorana u Londonu i Brajtonu. Ovaj restoran jedinstven je po tome što spaja umetnost i kulinarstvo. Uživajući u nesvakidašnjim izvrsnim jelima, slušaćete koncerte gudačkih kvarteta, operske arije, klasiku i evergrin u originalnom izvođenju.

Nekoliko veoma polularnih restorana koji zaslužuju pažnju smešteno je u Beton hali, na samoj obali Save, u starom delu grada, ispod tvrđave. Ovaj deo Beograda zovemo Savamala i u njemu su, pored dobrih restorana smešteni i brojni noćni klubovi u koje mlađe populacije rado dolaze, kao i sve posećenije umetničke galerije. Savamala se sve više razvija i kroz podršku brojnih projekata iz oblasti arhitekure, dizajna, umetnosti i urbanizma čime privlači pre svega mlade ljude i brojne posetioce iz inostranstva.
Restorani koje treba obići, a nalaze se u pomenutoj Beton hali svakako jesu: “Kantina de Frida”, “Komunale”, “Sakura”, “Iguana” i “Toro Latin Gastro bar”.

20170511_141708

Popularna “Frida” nudi vam dobru špansku kuhinju, živu pop i latino muziku, dok je “Komunale” specijalizovan za italijansku kuhinju . “Iguana” uz internacionalnu kuhinju pruža svojim gostima uživanje uz zvuke džeza, uživo u večernjim satima. Restoran “Toro Latin Gastro bar” poslužuje male porcije iz latino-američke kuhinje. “Sakura bar & launge”, opuštajući i ležeran, sa bogatom ponudom iz njihovog vinskog podruma. U Sakuri za ručak, ili večeru poslužuju azijske specijalitete pripremljene na moderan način.

Ukoliko ste ljubitelj azijske kuhinje, u užem centru grada smešteno je još nekoliko restorana koje možete obići, poput vrlo popularanog “W Sushi” bara na Vračaru, kao i restoran “Ebisu”, smešten na 7. spratu hotela Square Nine. Oba ova restorana poslužuju specijalitete japanske kuhinje, a na Novom Beogradu u ulici Trešnjinog cveta posetite ekskluzivan, moderan, egzotičan restoran kineske i japanske kuhinje, restoran “Shangrila”.

Libansku hranu možete naći u restoranu “Hanan”, vikendom uz ples trbušnih plesačica i nargile.

Kako biste bili smešteni u blizini svih ovih, kao i mnogih drugih fantastičnih restorana, predlažemo vam da na sajtu noviapartmani.com pogledate našu ponudu stanova u užem centru grada i odaberete jedan od apartmana po vašoj meri. Ovom prilikom toplo vam preporučujemo apartman “Kosančić”, apartman “Knez”, kao i apartman “Zora”, koji će vam pružiti mirno utočište u strogom centru ovog veoma živog grada iz kojeg ćete biti samo na korak do fantastičnih gastronomskih iskustava, iskustava koje ćete pamtiti ceo svoj život.

U ova dva teksta naveli smo samo jedan mali broj restorana koji po našem skromnom mišljenju predstavljaju mesta koja morate da obiđete. Ipak, Beograd je zaista veliki grad koji u svojim ulicama i sokacima krije brojne, manje poznate ugostiteljske objekte koji će takođe svojom ponudom i gastronomskim specijaltitetima ostaviti svoje goste bez reči i pružiti im zaista nezaboravno iskustvo. Stoga vam takođe preporučujemo da se prilikom posete Beogradu upustitete i u samostalno istraživanje bogate gastronomske ponude ovog grada i jednostavno udovoljite svojim čulima mirisa i ukusa.

Podeli sa prijateljima


processing...