10 destinacija za pešačke ture iz Beograda - 1 deo

Ovo je prvi deo top 10 klasika Novih apartmana koji je namenjen svim ljubiteljima prirode, hajkinga i uživanja u netaknutim lepotama Srbije nadomak Beograda.

10 destinacija za pešačke ture iz Beograda - 1 deo

Za brojne ljubitelje priroda, hajking i duga šetnja netaknutom prirodom predstavlja pravi način za odmor i akumulaciju pozitivne energije. Iz tog razloga Novi apartmani predstavljaju još jednu top 10 listu koja je ovaj put orjentisana upravo na lokacije do kojih se za kratko vreme stiže od Beograda i zbog kojih predstavljaju idealnu celodnevnu aktivnost. Pri tom, ovaj put nećemo obrađivati destinacije poput Kosmaja, Fruške Gore i sličnih, o kojima smo u skorije vreme pisali, ili koje zaista predstavljaju opšte poznate lokalitete.

Deliblatska peščara

Deliblatska peščara nalazi se u južnom Banatu i predstavlja idealnu destinaciju za sve one koji traže lagane pešačke ture bez puno uspona. Interesantan je podatak da je ovo u najveća peščara u Evropi koja se prostire na 35.000 hektara sa dinama visine do 200 metara! Najpoznatija tura je do Zagajičkih brda koja je dugačka 15 kilometara, sa usponima do 200 metara i koja okvirno traje 4,5 sati.

Klisura Gradac

Ispod planine Povlen nalazi se jedna od najčistijih reka u Srbiji – reka Gradac. Ova reka nalazi se na oko 5 kilometara od Valjeva i zaista predstavlja pravi raj za sve ljubitelje prirode.
Gradačku klisuru kao destinaciju karakterišu veliki šumski kompleksi, vidikovci, kao i naravno, sama reka Gradac. Ovaj prostor odiše jedinstvenim mirom koji će privući sve istinske zaljubljenike u prirodu. Pešačka i hajking tura kroz ovu klisuru dugačka je oko 12 kilometara sa elevacijom od 300 metara i može se okarakterisati kao laka. Trajanje ture je okvirno oko 5 sati.

Rajac

I Rajac predstavlja deo Valjevske nedirnute prirode. Deo je planine Suvobor čiji se istoimeni vrh Rajac nalazi na 848 metara nadmorske visine. U pitanu je pitoma oaza bogata livadama i šumskim listopadnim fondom sa dosta prirodnih izvora. Rajac poseduje i malo zahtevnije staze dužine od bezmalo 50 kilometara, ali mi, za prosečne hajkere i zaljubljenike u prirodu u svrhu jednodnevnog opuštanja predlažemo lakšu turu dužine 18 kilometara sa elevacijom od 500 metara čije je okvirno trajanje oko 6 sati.

Divčibare

U Valjevskom kraju takođe se nalazi još jedna destinacija za pešačke ture. U pitanju su Divčibare, visoravan na planini Maljen. Do ove poznate turističke destinacije na samo 100 km od Beograda stiže se veoma brzo i jednostavno. Što se samog pešačenja tiče, postoje brojne označene hajking staze, a mi za jednodnevnu turu predlažemo jednu stazu srednje težine i dužine 15 kilometara koja se proteže sve do najvišeg vrha Maljena – Kraljev sto, visine 1104 metara. Elevacija ove staze iznosi 800 metara, a okvirno trajanje pešačenja iznosi oko 6 sati.

Povlen

Na 30 kilometara od Valjeva nalazi se i Povlen, najviša planina Valjevskog kraja. Vrh Mali Povlen sa 1347 metara predstavlja ultimativni cilj, ali tu su i brojne druge trasirane staze. Mi ovaj put izdvajamo stazu okarakterisanu kao srednje-laka dužine oko 10 kilometara za koju je potrebno 5 sati za prolazak. Elevacija iznosi 650 metara i predstavljaće pravo uživanje za brojne ljubitelje hajkinga.

Ovo je kraj prvog dela naše liste. Do objavljivanja drugog dela pokušajte da obiđete barem jednu od gore navedenih destinacija. Verujte nam, vredi! Naravno, ukoliko vam je potreban smeštaj u Beogradu, pre nego li se uputite u prestonicu Srbije potražite svoju idealnu beogradsku bazu na portalu Novi apartmani te po vrlo povoljnoj ceni obezbedite komfor kakav zaslužujete. Pogledajte sekciju Apartmani sa đakuzijem i osetite udobnost mini spa centra rezervisanog samo za vas!

Podeli sa prijateljima


processing...