20 manje poznatih činjenica o Srbima i Srbiji

Tekst koji sledi nema nameru da informiše o važnim dešavanjima, već samo da vas zabavi, a možda i nasmeje, dok tragate za svojim idealnim smeštajem u Beogradu.

20 manje poznatih činjenica o Srbima i Srbiji

Iako pregledan i jednostavan za korišćenje, sajt Novih apartmana sadrži veoma bogatu bazu smeštajnih kapaciteta u Beogradu, pa pojedini korisnici, pogotovo onim malko neodlučniji, znaju da potraže i određeni predah. Tada se često odlazi na blog sekciju, mesto gde se mogu pronaći veoma korisni tekstovi koji će svim gostima srpske prestonice, ali i onim manje iskusnim Beograđanima pomoći u izboru nekih od brojnih sadržaja koje ovaj grad nesebično nudi.

Danas to ipak nije slučaj. Danas je želja Novih apartmana da vas sve malo zabavi. Svaki narod ima svoje brojne interesantne i zabavne činjenice koje su se kroz njegovu bogatu istoriju dešavala (ili su možda legende koje se vekovima prenose sa kolena na koleno), pa tako i Srbi. Kako bi navođenje većinje njih zahtevalo jedno omanje enciklopedijsko izdanje, mi sa www.noviapartmani.com sastavili smo listu onih koji su barem nama u trenutku pisanja ovog teksta zvučali baš interesantno. Nadamo se da će i vama. Takođe, prepuštamo vam da navode koji slede sami detaljno proverite i da ih ipak prihvatite sa rezervom, pogotovo ukoliko želite da ih koristite kao izvore.
Dakle, da počnemo.

1. Da li ste znali da je Stokholm jedini evropski grad koji ima više fakulteta od Beograda? To nažalost ne znači da su beograđani jedni od najobrazovanijih građana na starom kontinentu.

2. Zvuči pomalo neverovatno, ali po nekim podacima Jovan Petrović je drugo najčešće ime u Evropi, odmah posle Džona Smita.

3. U Srbiji rastu čak tri pečurke koje prilikom mešanja sa kiselim mlekom postaju moćan opijat, a sve su potpuno legalne. Zbog mogućih zloupotreba na blogu Novih apartmana nećete pročitati o kojim je pečurkama reč, ali ovaj podatak je krajnje neverovatan.

4. Da, neverovatan baš kao i onaj da su naši monasi u manastirima sve do kraja 19. veka uzgajali hašiš za ličnu upotrebu??!!??

5. Sledeći navodi koje smo iskopali i nisu toliko neverovatni. Naime, naučnici jednog instituta u Frankfurtu utvrdili su pomoću kvantnih statističkih modela
da su Srbi narod sa najviše propuštenih istorijskih prilika.


6. A da li ste znali da su francuski konjak i srpska rakija u američkoj saveznoj državi Vermont bili jedina dozvoljena alkoholna pića u SAD za vreme prohibicije? Mi nismo i premda je ovaj podatak interesantan, više bi voleli da nismo narod sa najviše propuštenih istorijskih prilika.

7. Prvu bocu Koka Kole u Srbiju doneo ni manje ni više nego Mihailo Pupin 1899. godine.

8. Bićete osuđeni na 7 godina nesreće ukoliko razbijete ogledalo? Ne, ovo verovanje ne potiče iz neke severnjačke bajke. Ovo verovanje potiče iz Kladova i iz tog istočnog srpskog grada se raširilo po čitavom svetu??!!??

9. Neko će se radovati sledećem navodu, dok će pak neko reći da bi bilo bolje da nismo u ovom odabranom društvu, ali Srbija, Rusija i Moldavija jedine su evropske zemlje na čijim teritorijama se ne nalaze CIA baze (barem one legalne  ).

10. Veliki srpski državnik Nikola Pašić, pre nego što je to i postao, bio je vlasnik prve taksi firme u Beogradu koja je koristila kočije.

11. Čuveni beogradski Hotel Moskva u stvari je dobio ime po Vasiliju Moskvi, značajnom ali ne mnogo poznatom ruskom bankaru i ktitoru, poreklom iz Sevastopolja.

12. Za vreme Kralja Milana Srbija je bila prva država na svetu sa stalnim pozorištem u čak pet gradova (sada se ponovo vratite na tačku broj 5).

13. Čuvena beogradska Autokomanda dobila je taj naziv jer se na njenom mestu u pravcu Niša pružala kasarna, odnosno baza sa garažama za vojna vozila i radionicama.

14. Rim je izgrađen na 7, a Beograd na 32 brda! Zato život sa biciklom i nije baš jednostavan, ukoliko ne živite na Novom Beogradu.

15. Svi Beograđani znaju gde je Novo groblje u Ruzveltovoj ulici. A gde je onda to “staro groblje”? Po njemu šetate skoro svaki dan, a nalazilo se na mestu sadašnjeg Tašmajdana. Ne bojte se, preseljeno je u celosti, barem su tako svi tvrdili.

16. Tradicionalni srpski čvarci jedina su hrana koja na teritoriji Danske
može da se prodaje bez stroge sanitarne kontrole??!!??

17. U farbe za kosu koje se izvoze za srpsko tržište stavlja manje crvenog pigmenta nego inače, jer ga naša kosa ima u izobilju. Da li je to razlog, ili činjenica da je crveni pigment ubedljivo najskuplji, ostavljamo na procenu frizerima i stručnjacima.

18. Da li ste znali da je u Smederevu još davne 1822. godine postojala prva kafana sa odvojenim pušačkim i nepušačkim delom u Evropi (vratite se ponovo na tačku broj 5…).

19. Beograđani koji su i dalje sa nama, a koji su preživeli sva tri bombardovanja našeg grada jesu Stari hrast na Cvetnom trgu i Muja, čuveni aligator zoološkog vrta,

20. U beogradskim lagumima ispod Kalemegdana i Kosančićevog venca može se naći albino pauk. Ne bojte se, nije otrovan.

Nadamo se da ste se malo opustili i razonodili. A sada, nazad na pretragu. Predlažemo vam da se odlučite za jedan od željenih delova grada i da u toj sekciji potražite apartman koji odgovara svim vašim željama i planovima. Novi apartmani vam žele ugodan boravak u Beogradu! 

Podeli sa prijateljima


processing...