60 godina od pojave čuvenog agenta

Ove godine navršava se tačno 60 godina od emitovanja prvog filma iz jedinstvenog serijala o agentu 007, čuvenom Džejms Bondu.

60 godina od pojave čuvenog agenta

Filmovi o Džejmsu Bondu, agentu britanske tajne službe kodne oznake “007”, bez obzira da li ste njihov ljubitelj, ili ne, predstavljaju deo opšte kulture i istorije filma.
Džejms Bond je glavni lik serije romana Ijana Fleminga i prvi put je ekranizovan 1962. godine filmom “Doktor No” sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi.
Agent 007 poznat je kao zavodnik, strastveni ljubitelj automobila, pića i cigareta.

U dosadašnjih 26 filmova Bondov lik glumilo je 6 glumaca, a tu je i jedna zanimljivost koja je vrlo važna za nas. Naime, lik koji je Flemingu poslužio kao inspiracija jeste Duško Popov, srpski špijun iz Drugog svetskog rata, dvostruki agent koga su krasili skoro svi (realni) epiteti agenta “007”.

Prvi Džejms Bond bio je Šon Koneri. Glumio je još u pet filmova o agentu 007: “Iz Rusije s ljubavlju” (1963), “Goldfinger” (1964), “Operacija grom” (1965), “Samo dvaput se živi” (1967) i “Dijamanti su večni” (1971).

“U tajnoj službi njenog Veličanstva”, iz 1969. godine, jeste jedino pojavljivanje australijskog glumca Džordža Lejzenbija u ulozi Bonda.

Od 1973. godine počinje era Rodžera Mura koji se u ovoj ulozi pojavljuje čak 7 puta:: “Živi i pusti druge da umru” (1973), “Čovek sa zlatnim pištoljem” (1974), “Špijun koji me voleo” (1977), “Operacija Svemir” (1979), “Samo za tvoje oči” (1981), “Oktopusi” (1983) i “Pogled na ubistvo” (1985).

Timoti Dalton sledeći je “007” koji se sa dva filma upisao u istoriju Bonda i svetske filmografije: “Dah smrti” (1987) i “Dozvola za ubistvo” (1989). Interesantan podatak jeste da je i Mel Gibson bio je u konkurenciji za ulogu čuvenog agenta u Dahu smrti, ali je odbijen zato što nije Britanac (verovatno nakon izleta sa Džordžom Lejnzebijem).

Timoti Daltona je nasledio Pirs Brosnan koji je glumio čuvenog tajnog agenta u četiri filma: “Zlatno oko” (1995), “Sutra ne umire nikad” (1997), “Svet nije dovoljan” (1999) i “Umri drugi dan” (2001).

Nakon Bronsona nastupa era Danijel Krejga, plavokosog Bonda kome su u startu davane male šanse za uspeh, ali koji je snimio 5 odličnih ostvarenja. Filmom “Nije vreme za umiranje” iz 2021. godine Krejg je završio svoju eru u serijalu, dok je pre toga izneo ulogu Bonda u filmovima: “Kazino Rojal” (2006), “Zrno utehe” (2008), “Skajfol” (2012) i “Spektra” (2015).

Ostaće zabeleženo da je Krejg bio vrlo požrtvovan, pa je glumeći agenta 007 zadobio povredu desnog ramena, oba kolena i palca, ali je i prvi glumac u ulozi Bonda nominovan za nagradu Britanske akademije. A kada govorimo o nagradama, Skajfol je prvi film o Bondu koji je dobio Oskara zahvaljujući muzici i naslovnoj numeri koju je otpevala Adel. Nominovan je za čak 4 Oskara, od kojih je osvojio dva.

Ime narednog glumca koji će poneti ulogu Bonda još nije poznato. U medijima i na društvenim mrežama prenose se glasine o tamnoputom Bondu, pa čak i ženskoj verziji Bonda, ali to su uglavnom samo predviđanja.

Kada govorimo o Džejms Bond serijalu moramo da spomenemo takođe i Bond devojke. Počev od Ursule Andres, preko Lane Vud, prve tamnopute Bond girl Hali Beri i Olge Kirilenko, pa sve do Lee Sejdu, sve ove glumice karakteriše izražena lepota i seksipil čijim čarima, po pravilu, nije odoleo ni sam agent “007” i često je upravo zbog ovih devojaka upadao u čuvene, skoro bezizlazne situacije.

Mi sa Novih apartmana predstavljamo obožavatelje lika i dela Džejmsa Bonda i sa nestrpljenjem očekujemo sledeći film u nizu, ne samo zbog samog filma, već i zbog toga što nas interesuje ko će biti sledeći Bond i kako će izneti ulogu.

Dok to ne saznamo, uživaćemo u nekom od starih i na desetinu puta već viđenih filmova iz ovog čuvenog serijala.

Za kraj, još jedna zanimljivost! Džejms Bond je za svih ovih 60 godina ukupno ubio 597 zlikovaca i negativaca!

Jedan je Džejms Bond! 

Podeli sa prijateljima


processing...