Dorćol – mesto gde se sreću putevi

Apartmani na Dorćolu, Beograd. Celokupna ponuda apartmana za izdavanja na dan u jednoj od najstarijih lokaciji u užem centru Beograda.

Dorćol – mesto gde se sreću putevi

Dorćol je jedno od najstarijih, a ujedno i najznačajnijih beogradskih naselja. Nijedna gradska četvrt nije toliko prožeta istorijom kao Dorćol, i nijedna nije toliko bogata pričama i legendama kao on.U njemu su svoju inspiraciju tražili i nalazili mnogobrojni srpski stvaraoci: Svetlana Velmar-Janković, Ivo Andrić, Meša Selimović (koji je poslednje godine života proveo upravo na Dorćolu, u jednom stanu u zgradi u Gospodar Jovanovoj 39), Stevan Mokranjac i mnogi drugi. 

Poreklo, značenje i istorija naselja Dorćol

Ime Dorćol potiče iz turskog jezika i bukvalno znači „četiri puta“ (dört – četiri, yol –put), to jest „raskrsnica“, a raskrsnica o kojoj je reč nekada se nalazila na uglu današnjih ulica Cara Dušana, Kralja Petra i Dubrovačke, a predstavljala je važnu trgovačku vezu između Turske, Austrije, Bugarske i Mletačke republike. Zanimljivo je spomenuti da Beograd nije jedini koji ima Dorćol, već i jedan turski grad na Mediteranu nosi isto ime, koje je takođe po jednoj davnoj raskrsnici puteva između Istoka i Zapada.

Još od antičkih vremena, Dorćol je predstavljao značajan deo Beograda, pa se i najveća rimska kolonija u regionu nalazila u rejonu oko Studentskog parka i današnje Vasine ulice, upravo tamo gde počinje Dorćol. I dan danas neke ulice, poput Uzun-Mirkove i Kralja Petra, čuvaju pravougaoni oblik ovog rimskog naselja izrađenog u prvom veku nove ere.

Mnogo vekova kasnije, Dorćol je naizmenično padao u turske i austrijske ruke, što se odražavalo na njegovu strukturu i arhitekturu. Tako se, na primer, najstarija kuća u Beogradu, sagrađena tridesetih godina 18. veka nalazi u ulici Cara Dušana broj 10, a potiče iz vremena Austrijanaca, dok su Turci Dorćolu u amanet ostavili Bajrakli-džamiju, jedinu koja nije srušena nakon što je 1867. celokupno tursko stanovništvo napustilo Beograd, kao i niz građevina u orijentalnom stilu poput današnjeg Muzeja Vuka i Dositeja u Gospodar Jevremovoj 21, gde je nekada bila smeštena i prva velika škola u Srbiji.

Spomenimo i to da se na Dorćolu nalazila i čuvena Čukur-česma gde je počeo sukob između Srba i Turaka što će kasnije dovesti do potpune nezavisnosti Srbije; da je Gavrilo Princip išao u Prvu beogradsku gimnaziju koja se tada nalazila u Cara Dušana broj 13; da je u ulici Braće Jugovića bilo sedište prve srpske vlade iz 1806. godine; da se kod današnje Prve gimnazije nalazila Vidin-kapija, jedna od četiri turske kapije kojim se ulazilo u Beograd; da je boemska četvrt Skadarlija neizostavni deo Droćola; da su na njemu živeli Dositej Obradović, Karađorđe, Nikola Pašić, Đura Jakšić, Meša Selimović, Stevan Mokranjac, Slobodan Jovanović i mnogi drugi.

Apartmani na Dorćolu za dnevno izdavanje

U ovoj značajnoj beogradskoj četvrti nalazi se nekoliko apartmana iz naše ponude. U Budimskoj ulici, u blizini Skadarlije, botaničke bašte Jevremovac, Bitef teatra i ulice Strahinjića Bana, nadaleko poznatoj po klubovima i noćnom provodu, nalaze se četiri naša stana, svi smešteni u istoj zgradi. U pitanju su apartmani Buda, Mali Buda, Lilly i Green.

Apartman Buda je komforan dvosoban stan smešten na drugom spratu. Moderna kuhinja sa dnevnim boravkom ispuniće sva vaša očekivanja. Pored toga, poseduje i terasu sa pogledom na Dorćol.

beograd-dorcol-apartman-buda

Apartman Mali Buda, smešten tik do gorepomenutog apartmana, jednosoban je i komforan sustanar apartmana Bude. Poseduje moderan i estetski veoma lep enterijer, a u kombinaciji sa Budom, veoma povoljan za goste koji dolaze zajedno, ali ipak žele da odsednu odvojeno.

beograd-dorcol-apartman-mali-buda

Apartman Lilly, takođe jednosoban, nalazi se na petom spratu iste zgrade, i poseduje sličan enterijer kao i Mali Buda. Dakle, odiše komforom i modernim dizajnom. Kao i Mali Buda, pogodan je za dve osobe.

beograd-dorcol-apartman-lily

Apartman Green je dvosoban apartman smešten na četvrtom spratu. Ime je dobio po zelenoj boji koja preovlađuje njegovim enterijerom, a za njega je karakteristična odvojena spavaća soba sa francuskim ležajem. Green i Lilly su takođe pogodni za posetioce koji žele da budu blizu, ali istovremeno da zadrže svoju intimu.

Važno je napomenuti da sva četiri stana poseduju garažni prostor u dvorištu zgrade, koji je natkriven i zaštićen vratima na daljinsko upravljanje, sjajna pogodnost koja je prilično deficitarna kada su u pitanju apartmani.

U ulici Visokog Stevana, u neposrednoj blizini ulica Cara Dušana i Strahinjića Bana, kao i Dunavskog keja, nalazi se apartman Dorćol koji je poneo ime ove gradske četvrti. On je udoban jednosoban stan sa bračni ležajem, foteljom na razvlačenje i LCD TV, pogodan za dvoje.


Apartman Galerija, lociran u ulici Žorža Klemansoa, jednosoban je stan zanimljivog enterijera. Pogodan za dve osobe, poseduje video nadzor i celodnevno fizičko obezbeđenje. Pored njega postoji još jedan isti stan, pa su zajedno pogodni za smeštaj više osoba.


U Skender-begovoj ulici, nalaze se istoimeni i potpuno istovetni moderni apartmani Skender 1 i 2. Osim što izgledaju identično, ovi dvosobni stanovi veoma su blizu ulici Strahinjića Bana i Dunavskom keju, a u istoj ulici nalazi se i Muzej nauke i tehnike.


Koji god apartman na Dorćolu odabrali, znajte da ćete se naći u jednom veoma intersantnom okruženju prožetom istorijom i kulturom, jer Dorćol je mesto gde se sreću svi putevi koji vode sa istoka, zapada, severa i juga.

Podeli sa prijateljima


processing...