Vodič kroz Vračar - Beograd - I deo

Apartmani na Vračaru, Beograd. Vodič kroz Vračar uz informacije o apartmanima za izdavanje na dan. Upoznajte Vračar i pronađite najbolji smeštaj u Beogradu.

Vodič kroz Vračar - Beograd - I deo

Vračar je najgušće naseljena opština Beograda, ali to čak nije najzanimljivija stvar u vezi sa njim. Ova centralna gradska opština prepuna je istorijskih zanimljivosti i znamenitosti koje ćemo ovde predstavitina pomalo neobičan način. Naime, ulice u kojima se nalaze naši apartmani na Vračaru povezaćemo sa samim znamenitostima koje se nalaze u njima ili njihovoj neposrednoj okolini, kao i sa istorijskim događajima koji su se tu odigrali ili ličnostima koje su u njima živele.

O beogradskoj opštini Vračar

Poreklo imena ove opštine nije sasvim utvrđeno. Naziv Vračar prvi put se pominje krajem petnaestog veka u turskim planovima za osvajanje Beograda, ali postoji nekoliko verzija o poreklu njegovog imena. Povezuje se sa glagolom „vračati“, ali i sa nekim davnim junakom iz legendi koji se zvao Vračar, a živeo je na teritoriji ove opštine. Druga legenda kaže da je ovaj ceo kraj dobio ime po vrapcima kojih je tu bilo (a i danas ih ima) u izobilju. Vračar je nekada predstavljao periferiju Beograda (iza Slavije su se nekada nalazile samo livade i polja), bio podeljen na istočni i zapadni deo, dok je danas jedna od nekoliko centralnih beogradskih opština. Kao što smo već rekli, najgušće je naseljena beogradska opština i broji oko 56000 stanovnika, a smatra se i najobrazovanijom opštinom u Srbiji. Vračar takođe obiluje znamenitostima: na njemu se nalazi Hram Svetog Save, Karađorđev park, Beogradsko dramsko pozorište, Narodna biblioteka Srbije, Trg Slavija, Muzej Nikole Tesle, Kalenić pijaca, Crveni krst, i mnoge druge znamenitosti o kojima će više biti reči kasnije.

Apartmani na Vračaru, Beograd

Na početku ćemo predstaviti apartmane Kristal, Kristal Spa, Idea i Intimo koji se nalaze u Čuburskoj ulici, u istoj zgradi. Čuburska ulica predstavlja srce Čubure, dela Vračara koji ima posebnu istoriju. Dobio je ime po „čuburi“, turskoj reči koja označava širok i plitak bunar koji se u prošlosti tu nalazio. Stari Beograđani bi često odlazili u ovaj kraj u lov na patke, jer je čitav kraj pre nekih sto pedeset godina bio veoma retko naseljen i obrastao šipražjem, i smatrao se dalekom periferijom Beograda. Na Čuburi, u neposrednoj blizini Čuburskog parka, danas se nalazi popularni zanatski centar „Gradić Pejton“, veoma karakterističnog izgleda i namene.

Dvosobni apartmani Kristal i Kristal Spa spadaju u kategoriju luksuznih apartmana i izrazito su modernog enterijera. Ono što je karakteristično za Kristal Spa jeste što sadrži i đakuzi i saunu, kao i dva kupatila, a kako je orijentisan dvostrano, ima i dve terase.

Kristal je izuzetno komforan apartman u kome se, pored skladnog enterijera, ističe kvalitetna garnitura na rasklapanje koja se nalazi u dnevnoj sobi, kao i kompletno opremljena kuhinja.

beograd-vracar-apartman-kristal

Ono što je karakteristično za apartman Idea je šank koji modernu kuhinju odvaja od dnevne sobe, a kao i gorepomenuti apartmani, dvosoban je i može da primi 4 osobe.

beograd-vracar-apartman-idea

Četvrti stan koji se nalazi u Čuburskoj ulici je apartman Intimo. On je luksuzan apartman čija je glavna karakteristika veliki šestougaoni đakuzi. Iako je jednosoban, potpuno je opremljen, a njegov enterijer posetiocima pruža vrhunski užitak.

beograd-vracar-apartman-intimo

U Krunskoj ulici nalazi se dva naša apartmana: London i Njujork. Krunska ulica nije bez razloga dobila ime po neizbežnom kraljevskom rekvizitu, jer ona predstavlja jednu od najlepših vračarskih ulica. Ono što je za nju karakteristično je aleja cveća koja se po sredini ulice pruža čitavom njenom dužinom, kao i broj stranih ambasada koje se u njoj nalaze. Pored toga, u njoj se nalazi i nekoliko znamenitih građevina poput Muzeja Nikole Tesle, koji se nalazi u Krunskoj 51, u kojoj se čuva celokupna zaostavština našeg naučnika, i Crkve Krista kralja (Krunska 24), katoličke katedrale i sedišta Beogradske nadbiskupije. Zanimljiv je i podatak da je na početku ulice jedno vreme živeo i naš poznati pesnik Jovan Jovanović Zmaj.

Apartman London, prvi od dva naša stana u Krunskoj ulici, trosoban je stan koji sadrži dve spavaće sobe i dva kupatila, a pogodan je za pet osoba. Opremljen je sa ukusom, a nameštaj je dopremljen direktno iz Londona. Ono što je za njega karakteristično je i besplatan parking u dvorištu zgrade.

beograd-apartman-london

Apartman Njujork je dvosobni stan modernog enterijera koji može da primi do 4 osobe. Enterijer je izuzetno modernog karaktera: poseduje dnevni boravak sa udobnom ugaonom garniturom na rasklapanje, kao i modernu kuhinju opremljenu svim pogodnostima.

apartman-njujork

O ostalim znamenitostima i istoriji Vračara, kao i drugim apartmanima koji se nalaze na ovoj opštini čitajte u drugom delu.

Podeli sa prijateljima


processing...