Beogradske pripreme za predstojeće praznike

Baš kao svi veliki gradovi, Beograd se takođe priprema za predstojeće novogodišnje i božićne praznike postavljajući raskošnu rasvetu.

Beogradske pripreme za predstojeće praznike

U većini evropskih zemalja, postavljanje novogodišnje rasvete obično započinje dosta rano, često čak i dva meseca pre samog dočeka Nove godine. Postoji nekoliko razloga za ovu praksu. Prvo, novogodišnji ulični ukrasi igraju ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog raspoloženja, podsećajući nas na predstojeći odmor, prazničnu atmosferu i period opuštanja. Ovaj vizuelni spektakl takođe budi svest o novogodišnjim radostima poput trpeze, poklona, putovanja, iznenađenja, ljubavi, novih početaka i susreta s voljenim osobama.

Pored toga, novogodišnja rasveta ima i svoju drugu dimenziju - podsticanje euforije kako bi se podstakla kupovina. Ovo, međutim, ne mora nužno biti negativno, posebno uzimajući u obzir da je ovo period u godini kada se tradicionalno kupuju pokloni. Stoga je pametno planirati i započeti sa pripremama na vreme, kako bismo maksimalno uživali u ovom periodu i unapredili svoje praznično iskustvo.

Svake godine u Beogradu svedočimo pojavi novih ukrasa koji plene pažnju dok prolazimo kroz gradske mostove prepune gustog saobraćaja i šetamo njegovim ulicama. Novogodišnji ukrasi na trgovima i kružnim tokovima obično su visoki i vidljivi izdaleka, sa hiljadama lampica koje stvaraju magičnu atmosferu i formiraju prepoznatljive obrise okićenih jelki. Kao što je i očekivano, dominiraju figure poput Deda Mraza, velikih novogodišnjih paketa, džinovskih svetlećih irvasa, sanki i Sneška Belića.

Novogodišnja rasveta na zgradama može zračiti belim, ili raznobojnim svetlom, ponekad čak i u formi LED ekrana koji tokom godine emituju reklame, ali za vreme novogodišnjeg perioda dobijaju i dekorativnu svrhu. Iako često predmet rasprave lokalnog stanovništva od kojih neki zdušno podržavaju, a neki se odlučno protive ovakvim aktivnostima, beogradski doček Nove godine definitivno privlači strane turiste. Bogatstvo ukrasa, muzičkih nota, izvrsne domaće hrane i nezaboravna atmosfera, koju teško mogu doživeti u drugim evropskim prestonicama privlače turiste u sve većem broju svake godine. Iako se evropski gradovi trude da privuku turiste autentičnom novogodišnjom rasvetom, retko koji uspeva postići takav neodoljiv doživljaj.

Mi sa Novih apartmana mišljenja smo da je Beograd jedan od gradova koji u tome uspeva gotovo svake godine, jer doček Nove godine u ovom gradu, pored odličnog provoda predstavlja i užitak za sva čula, počev od vizuelnih, pa sve do čula ukusa, gde turisti mogu da uživaju u najukusnijim srpskim specijalitetima po relativno povoljnim cenama.

Ove godine prestonica Srbije biće okićena počev od 15. decembra, pa sve do 15. januara. Uživajmo u šarenilu boja i veseloj atmosferi po kojoj je inače Beograd nadaleko poznat. 

Podeli sa prijateljima


processing...