Beogradski slatkiši

Poznati svetski gradovi često se diče svojim poslasticama koje generacijama u nazad spremaju čuveni poslastičari, a u tom segmentu Beograd nimalo ne zaostaje.

Beogradski slatkiši

Najslađi ali i jedan od najstarijih porodičnih biznisa kod nas i širom sveta svakako je pravljenje torti i kolača. Čini se kao da ovaj „slatki“ zanat nekako najlakše povezuje pripadnike svih generacija. Tako ćete u obilasku mnogih poslastičarnica čuti kako je unuk od svog dede nasledio ne samo objekat već i zanat. Brojne domaćice, veštih ruku, posle mnogo godina pravljenja slatkiša za svoje ukućane, od ovog naizgled jednostavnog posla prave ozbiljne biznise i otvaraju moderne poslastičarnice koje privlače na hiljade gostiju.

U Beogradu sigurno postoji na stotine mesta na kojima se služe najraznovrsnije poslastice. Od modernih kolača i torti, zdravih varijanti slatkiša bez šećera, glutena i slično, do tradicionalnih ukusa koje može da pruži samo jedna dobro zaslađena tulumba, baklava, urmašica...

Ambijent u kom se služe poslastice, torte, kolači vrlo je prepoznatljiv. Najčešće dobro osvetljen, čist, zanimljiv, bajkovit. Već izlog ovih lokala obuhvata slatku ponudu, koja je sama po sebi dovoljna da primami gotovo svakog. Ali to kao da nije dovoljno, već se vlasnici ovih lokala često utrkuju ko će da napravi bolji, interesantniji i intrigantniji ambijent kako bi svoje mušterije naterali da ponovo dođu, pa makar i samo da popiju kafu.

U Beogradu se neke od najboljih i najpoznatijih poslastičarnica mogu naći svuda, na svim lokacijama. Dorćol, Vračar i Bulevar Kralja Aleksandra definitivno imaju neke od najboljih. Tu je naravno i Novi Beograd, kao i centralne ulice starog dela grada. Ukoliko želite da se dobro zasladite sigurni smo da potraga za dobrom poslastičarnicom neće biti nimalo teška, mada će izbor biti težak pogotovu za one koji se lako dvoume a teško donose odluke.

nugat-kuglice

Evo, izdvojićemo samo neke koje po našem mišljenju zaslužuju pažnju, ne po najboljoj ponudi nego po svojoj izuzetnosti.

Poslastičarnica „Pelivan“ spominje se u čuvenom delu „Znakovi pored puta“ Ive Andrića. Ovo je najstarija poslastičarnica u Beogradu osnovana daleke 1851. godine. Vlasnici ponosno ističu Karađorđeviće kao svoje redovne mušterije, a ovo mesto svakako i danas privlači mnoge Beograđane. Nalazi se na atraktivnoj lokaciji u Bulevaru Kralja Aleksandra preko puta glavne pošte pa ju je veoma teško zaobići.

„Bombondžija“ je najstarija preostala radnja za proizvodnju bombona u vlasništvu porodice Bosiljčić. Deda današnjih vlasnika je naime otvorio ovu radnju nakon što je izučio bombondžijski zanat još tridesetih godina prošlog veka. Branislav Bosiljčić otvorio je radnju, a svoj zanat preneo sinu i unucima. Ova radnja i danas posluje i proizvode sve one bombone na koje su mnogi od nas zaboravili. Ručno pravljen i sečeni ratluk specifičnog i neodoljivog ukusa pravi se svakodnevno, kao i uvek sveže šarene bombone, mlečne karamele. lizalice, lulice i drugi slični neodoljivi slatkiši. 

Otkrivanje drugih poslastičarnica ostavljamo našim gostima da sami otkrivaju prilikom svog boravka u Beogradu. Zbog toga savetujemo da svoj smeštaj potraže u centru Beograda gde će im na pešačkoj udaljenosti biti mnogo toga dostupno. Zato, pre nego što se uputite u Beograd, posetite web stranice Novih Apartmana i u sekciji STROGI CENTAR odaberite apartman po vašoj meri.

Podeli sa prijateljima


processing...