Beogradski Street Food vodič

Gosti Beograda često ostaju zadivljeni srpskom prestonicom, a u prvom planu nalazi se i kuhinja, sa posebnim akcentom na Street Food ponudu.

Beogradski Street Food vodič

Kada biste bilo koga ko je imao priliku da poseti Beograd i Srbiju upitali šta je najupečatljivije kod Srba, ili šta bi mogao da vam kaže o svojim domaćinima sasvim sigurno biste čuli ovo: Srbi su gostoprimljiv, nasmejan i veseo narod, sklon zabavama i dobrom provodu. Između ostalog, ono u čemu definitivno uživaju je dobra hrana i trpeza bogata obiljem ukusnih specijaliteta, kao i jednostavnim domaćim đakonijama i naravno dobrim pićem. Kako se život u savremenom dobu poprilično ubrzao, naročito u velikim gradovima, vreme namenjeno dobrim zakuskama se smanjilo pa je uživanje za stolom svedeno na mnogo ređe prilike. Međutim, od dobrog zalogaja se tako lako ne odustaje.
Zbog toga u Beogradu, dvomilionskom gradu, u kome svi negde jure i žure, na svakom koraku, iza svakog ugla, možete pronaći kiosk, prodavnicu, tezgu ili neki drugi oblik prodaje brze hrane izuzetnog kvaliteta i ukusa. Brza ili ulična hrana sprema se i prodaje u svim mogućim varijantama, za svačiji ukus.

Jedna od ulica koje se nalaze u blizini splavova na Novom Beogradu, nosi žargonski naziv „Ulica Gladnih“. Posle nezaboravnih noćnih provoda, Beograđani svraćaju ovde po svoj omiljeni zalogaj pred spavanje. Teško je nabrojati šta se sve nalazi u ponudi beogradskog street food-a, ali hajde da navedemo barem nešto.

Njegovo veličanstvo roštilj

Da, ovo je definitivno najvažniji i najpopularniji zalogaj sa nogu koji će Beograđani uzeti da utole glad. Pljeskavica i ćevapi se nalaze na vrhu liste koja obuhvata široku ponudu roštiljskih specijaliteta. Tu su i rolovana mesa, kobasice, džigerica. Obilje priloga koji se služe uz roštilj čine da ovo jelo nikada ne bude isto. Od obaveznog seckanog crnog luka, kupusa i paradajza, tu su i urnebes, senf, „ljuto“. Sušena ljuta crvena paprika, tucana na sitno, a zatim poslužena uz roštilj raspaliće nepca bukvalno svakog ljubitelja ljute i začinjene hrane.

Belgrade_Serbia_ExpatExplore

Burgeri

Tokom poslednjih godina Beograđani su postali ludi za burgerima pa u gradu ima sve više mesta na kojima se može kupiti i „na brzaka“ smazati jedan ovakav gurmanluk. Uz obavezni onion rings tu su i ostali raznovrsni prilozi, pomfrit i sos po izboru. Ono što dobar beogradski burger može sasvim sigurno izdvojiti iz ponude nekih drugih gradova jeste kvalitet mesa od kog se sprema. Ne samo kada je u pitanju burger, jer Srbi su jednostavno naučili svoja nepca na ukus kvalitetnog i dobrog mesa.

Pizza ne sve načine

Pizza na parče je neizostavan deo street ponude u Beogradu. I ne samo to, parče pice moguće je kupiti gotovo na svakom koraku, a ovdašnji pica-majstori su u stanju da pripreme picu od sastojaka koje bi malo ko mogao da spoji u jednom jelu. Da li čudno zvuči pica sa pilećim mesom ili biftekom? Šta mislite o pici u slatkoj varijanti? Ipak, za one koji ne vole previše da eksperimentišu, u ponudi su klasične pice od vrlo kvalitetnih sastojaka i odlično pripremljenog testa. Jedna od najpoznatijih picerija koja služi picu „preko pulta“ i na parče je čuveni „Bucko“ u Francuskoj ulici, dakle u samom centru grada. Prodaju pice na parče u Beogradu je započela picerija „Orao“ na Bulevaru, a osim ovih tu su i brojne druge picerije koje nadmeću svojom raznovrsnom i kvalitetnom ponudom.

Palačinke

Kada je u pitanju ulična hrana, palačinke su neizostavan deo ponude iako njihova popularnost tokom godina opada, a zatim ponovo raste. Mnogi među nama obožavaju najobičnije palačinke „kao kod kuće“ sa raznim slanim i slatkim dodacima, poput sireva, pršute i šunke ili nutele. Kako bi proširile ponudu beogradske palačinkarnice uvele su u svoju ponudu i pohovane palačinke zapečene u rerni. Slasnog zalogaja neće biti lišeni ni oni koji uživaju u ukusu američkih palačinki, jer se i ova poslastica sve češće nalazi u ponudi brojnih palačinkarnica u glavnom gradu. Čak iako ne naiđete na neku od njih, palačinke ćete vrlo često naći na meniju picerija i drugih prodavnica brze hrane.

Pekare

Iako niste planirali obilan i kaloričan doručak, miris obližnjih pekara namamiće vas i naterati da prekršite pravila i zasladite se nekim pecivom, pitom ili burekom. Brojne pekare na koje ćete naići u gradu obavezno nude čuveni burek u više varijanti. Najvoljeniji među ljubiteljima ove tradicionalne đakonije je burek sa mesom ili sirom, ali tu je i prazan, zatim burek sa pečurkama i drugim dodacima. Burek je najbolji kada je vruć i jede se prstima, a uz njega se obavezno pije hladan tečni jogurt. Dobre pekare i najbolji burek nisu rezervisane samo za centar grada u kome ih ima zaista mnogo, već i za sve ostale delove grada jer Beograđani prosto ne bi mogli da žive a da barem povremeno ne osete slastan burek.

Veganska ulična hrana

Iako je kod Srba meso još uvek najdominantnija namirnica u ishrani, stvari se polako ali sigurno menjaju, a u ponudi restorana sve češće se nalazi sve više jela veganskog ili vegetarijanskog tipa. Neki su restorani čak i specijalizovani za ovu vrstu jela, ali takođe veganska hrana izašla je i na ulice, pa se i oni koji brinu o zdravlju uvek i na svakom mestu ipak mogu počastiti i zasititi. Jedan od od primera je restoran „Zdravo živo“ sa take out varijantom i već zapakovani proizvodima za poneti. Ovde se pripremaju jela od svežeg voća i povrća, hladno ceđeni sokovi, super hrana i sve ono što je korisno i preporučljivo bukvalno za svakoga od nas.

Ovo nije kraj jer i za one koji vole libansku i izraelsku hranu, grčku kuhinju, azijatsku kuhinju naći će se sasvim dovoljno falafela, girosa, sušija i ostalih specijaliteta u take away pakovanjima.

Slobodno provedite vreme u Beogradu šetajući se ulicama grada, a baterije napunite odličnim slasnim i ukusnim zalogajima sa nogu koje ćete sasvim sigurno dugo pamtiti. 

Podeli sa prijateljima


processing...