Brodom kroz Beograd

Beograđani, kao i gosti našeg grada uskoro će, baš kao što su to do sada radili autobusima, putovati rekom po Beogradu i tako zaobilaziti prestoničke gužve.

Brodom kroz Beograd

Sudeći po najavama gradskih čelnika, javni gradski saobraćaj će osim autobusa, tramvaja, trolejbusa i Beovoza uskoro obuhvati i brodove! Na taj način će Beograđani i svi gosti srpske prestonice kojih je sve više, imati mogućnost da se na vrlo efikasan, brz, ali i atraktivan način prevoze sa jednog na drugo mesto i pri tom, na taj način zaobilazeći gužve i standardne saobraćajne “čepove” karakteristične za Beograd.

Inicijalna ideja jeste da se rastuće i često nesnosne gužve u javnom saobraćaju Beograda makar za nijansu rasterete dok prva linija metroa ne bude završena, ali ujedno da se stvori i vrlo efikasan način da se poveže cela transverzala, počev od Obrenovca, pa sve do Grocke. Linije rečne plovidbe biće pre svega usklađene sa potrebama Beograđana i ovaj vid transporta biće u potpunosti integrisan u postojeći GSP sistem. Takođe, stajališta (luke) za brodove biće direktno povezane sa drugim linijama gradskog prevoza, pa će ceo ovaj rečni vid transporta biti u potpunosti integrisan.

Zbog svoje kompleksnosti, kao i samih karakteristika rečnih plovila, stajališta, odnosno luke na kojima bi se vršio ulazak i izlazak putnika ne bi bile na 800 metara, već na značajno većoj udaljenosti, ali će se svakako voditi računa da budu veoma dobro uvezane u postojeći GSP sistem. 

S obzirom da ovakav sistem ne samo da predstavlja efikasan, već i vrlo atraktivan način putovanja kroz grad, Novi apartmani podržavaju ovu ideju koja uopšte nije nova, već datira decenijama unazad. Čak postoje i privatne inicijative koje tokom letnjih meseci funkcionišu i uspešno povezuju novobeogradske Blokove sa Ada Ciganlijom. Dve velike i plovne reke predstavljaju izuzetno bogatstvo i Beograd sa svojih 200 km izuzetno malo iskorišćenih obala zaista zaista zaslužuje da se po ovom pitanju nešto što pre i uradi. Nadamo se da ovo nije još jedan primer političke retorike, već da će, koliko još, tokom ove godine prvi GSP brodovi ugledati svetlost dana i kojima ćemo sa osmehom otploviti na posao.

Podeli sa prijateljima


processing...