Doček Srpske Nove godine

Ako vam prvi doček nije prošao kako ste se nadali, sada imate priliku da to ispravite i da provedite jedno veselo i divno veče uz prijatelje i porodicu.

Doček Srpske Nove godine

Julijanski kalendar

Praznik koji ima mnogo imena, za neke je to Srpska nova godina, za neke Julijanska, za neke Pravoslavna dok ga mnogi nazivaju Stara nova godina ili Mali Božić. Po Gregorijanskom kalendaru taj praznik pada 14. januara ali po Julijanskom tada je 1. januar i počinje nova godina. Slavi se u mnogim zemljama Evrope, najčešće u zemljama Balkana kao što su Srbija, Crna Gora, Republika Srpska, Makedonija i delovima Hrvatske. Ostale države Evrope koje slave su uglavnom većinski pravoslavne zemlje čije crkve i dalje koriste Julijanski kalendar a to su Rusija, Ukrajina, Belorusija, Jermenija, Moldavija i Gruzija. Takođe se na neki način obeležava i u pojedinim kantonima u Švajcarskoj i u Galskim zajednicama u Škotskoj ali na drugačiji način nego u zemljama Istočne Evrope.


Slavlje iz inata

Srpska nova godina je bila državni praznik od 1850. godine i iz tog perioda postoje zapisi o veselom i dobrom provodu u celoj zemlji. Kada je Kraljevina SHS usvojila Gregorijanski kalendar 1919. godine Srpska pravoslavna crkva je i dalje nastavila da koristi Julijanski. Tek kada je 1923. počela priča o tome da se sjedine kalendari zbog navodne ekonomske uštede Srbi su postali sumnjičavi pa su onda iz inata počeli još veselije i glasnije da slave Julijansku novu godinu, zbog toga je možda i u redu nazvati je Srpska nova godina iako je i mnogi drugi slave. Kada su neki bogataši i profiteri tražili da se praznici podese da padaju uvek u dane vikenda da ne bi gubili novac, tada su se Srbi još više zainatili i počeli da praznuju prkosno i javno iako nije bila državni praznik. Za vreme komunizma u Jugoslaviji je bilo zabranjeno da se slavi Srpska nova godina kao i da se novogodišnji pokloni prodaju u radnjama u vreme verskih praznika, Pravoslavnog Božića i Srpske nove godine. Naredba je bila i da se kafane na taj dan zatvaraju najkasnije do 22 časa ali ni to nije pokolebalo Srbe da slave svoju novu godinu.

Osvetljen grad

Mnogi od vas se sećaju kako je to kada su kao mali u kući kitili jelku, stavljali ukrase i svetla i željno iščekivali poklone. Zato nije čudno kada vidimo okićeni grad pa se setimo tih događaja iz detinjstva. Ove godine je Beograd prilično rano odeven u praznično ruho, još krajem novembra na ulicama su mogli da se vide ukrasi na banderama i svetiljke duž glavnih gradskih ulica. Ove godine je posebno lepo okićen Trg Nikole Pašića uz sad već tradicioalno klizalište koje je otvoreno od 15. decembra uz bogat svakodnevni kulturno-umetnički program. Ove godine su po prvi put okićene mnoge ulice koje ranije nisu bile tako da se praznični duh proširio skoro celim gradom.


Pokloni

 srpska_nova_godina_proslava

Svako voli da dobije poklon, deca se najviše raduju paketićima i slatkišima od Deda Mraza ali i odrasli vole da dobiju poklon doduše ne od Deda Mraza ali od nekog njima bliskog. Najčešće se poklanjaju knjige, cveće, čokolade ili nešto od odeće. Od svih novogodišnjih poklona nekad najviše vrede oni koji ne koštaju mnogo, zagrljaj, iskren osmeh i pažnja najbližima. Poklonite im svoje vreme jer danas kada je sve brzo i hitro to najviše vredi, provedite dan ili veče sa njima jer će im to ostati više u sećanju od bilo kog drugog poklona.

Putovanja

Dok mnogi posetioci iz regiona izaberu da dođu u Beograd, mnogi beograđani se odluče da posete neke druge gradove u regionu i Evropi. Takođe se dosta njih odluči da ode kod rodbine u neke druge gradove Srbije, zimske centre ili sela ali će većina svakako ostati i dočekati novu godinu uz bogati program i veliki izbor za svačiji ukus. Ima onih koji Srpsku novu godinu najčešće provode u kućnoj atmosferi sa porodicom ali takođe ima dosta i onih koji to podjednako ludo veče kao i za Gregorijanski doček provode sa društvom u izlasku.

Doček

Organizovani doček Srpske nove godine će se održati ispred Starog Dvora uz muzički i dečiji program. Iako će biti hladno posetioci će moći da se ugreju kuvanim vinom i dobrim provodom. Za sam doček u Hramu Svetog Save će biti održana tradicionalna novogodišnja liturgija dok će sa hrama u ponoć biti priređen grandiozni vatromet za sve prisutne uz zvuke crkvenih zvona. U ugostiteljskim objektima cene su pristupačnije nego za Gregorijansku novu godinu ali će najveći fokus biti na kafanama i restoranima dok će klubovi gde se pušta strana muzika uglavnom raditi uobičajeno.

Podeli sa prijateljima


processing...