Izložbe beogradskih galerija i muzeja

Bez obzira na viruse, pandemije i druge pošasti, umetnost nikada neće nestati, a pogotovo u Beogradu, prestonici umetnosti čitavog regiona.

Izložbe beogradskih galerija i muzeja

Kada su u pitanju umetnost i kultura Beograd definitivno zauzima jedno od najvažnijih mesta u čitavom regionu. Kao glavni grad Srbije on predstavlja centar svih najznačajnijih kulturnih i umetničkih dešavanja, ali i sedište najvažnijih nacionalnih institucija u kojima se odvija ova sfera društvenog života. Pored najvećih državnih institucija (Narodno pozorište, Narodni muzej, Narodna biblioteka, Srpska akademija nauka i umetnosti i Narodni univerzitet) u Beogradu su svoje mesto pronašle i mnoge druge ustanove kulture u pokušaju da zadovolje ogroman kulturno umetnički apetit beogradske publike, kao i ponudu brojnih stvaralaca umetnosti i kulture. Samo grad Beograd je osnivač preko trideset ovakvih ustanova, ali i pokrovitelj brojnih manifestacija iz oblasti kulture i umetnosti koje svake godine iznova i iznova pokazuju i dokazuju svoj značaj i veličinu, okupljajući stvaraoce ne samo lokalno, već i regionalno kao i stvaraoce iz čitave Evrope i sveta.

U uslovima koji su nastali već početkom ove 2020. godine, a koje je donela epidemija virusa Covid 19, mnoge ustanove kulture prestale su sa radom dok su brojne manifestacije i događaji otkazani, ili odloženi za kasnije. Tako su se, nakon potpunog zastoja u ovoj oblasti, stvaraoci kulture okrenuli su se drugim vidovima komunikacije, internetu i društvenim mrežama. Ipak, odlazak u pozorišta, galerije i koncertne dvorane predstavlja doživljaj koji ne može tek tako dobiti adekvatnu zamenu u virtuelnom prostoru.

Zbog svega ovoga, ali i u cilju opstanka ovih veoma važnih mesta, oprezno, dozirano i uz sve epidemiološke mere, neka od njih započela su sa radom. Željni kulturnih sadržaja, sada sa malo drugačijim navikama i posetioci su krenuli da ih obilaze. Međutim, kada je bezbednost u pitanju, mnogi se još uvek pitaju koliko je sigurno otići u bioskop, pozorište ili na koncert posebno ukoliko se odvijaju u zatvorenom prostoru. Možda bi odlazak u na izložbu, u muzej ili galeriju mogao u tom slučaju da bude prava preporuka. Znamo da po pravilu na ova mesta ne dolazi veliki broj ljudi u istom trenutku pa je i ograničenje po pitanju broja posetioca lakše ispoštovati.

Narodni muzej – Na tri nivoa izložbenog prostora, stalna postavka Narodnog muzeja slikovito i hronološki prestavlja kulturu i umetnost od paleolita do savremene umetnosti 20. veka.

Osim pomenute stalne postavke, u Narodnom muzeju je od 23. septembra 2020. godine otvorena izložba pod nazivom Damnjan na iskustvima Damnjana koja obuhvata radove iz Poklon – zbirke Dragoslava Damnjanovića. Dela priznatog internacionalnog umetnika Radomira Damnjanovića Damnjana koja su nastajala u periodu od kraja pedesetih godina prošlog veka prikazana su u više različitih formata od crteža, grafika, kolaža i slika do instalacija, objekata i fotografija. Izložba će biti otvorena u periodu od 23. septembra do 13. decembra 2020. godine.

Muzej primenjene umetnosti – Stalna postavka Muzeja primenjene umetnosti obuhvata raznorodne muzejske predmete, odnosno dela primenjene umetnosti sačinjena od različitih materijala. U okviru postavke nalaze se stilski nameštaj i predmeti od drveta, nakit i predmeti od metala, odevni i drugi predmeti sačinjeni od tekstila, ukrasi od keramike, porcelana i stakla, kao i nacrti, albumi za fotografije i drugi predmeti visoke umetničke vrednosti.

muzeji-beograda-1

Etnografski muzej – Stalna izložba Etnografskog muzeja pod nazivom Narodna kultura Srba u XIX i XX veku prikazuje obeležja i način života u tom periodu. U prizemlju muzeja nalaze se narodne nošnje i oprema koji su se nosili na saborima, dok su na prvom spratu prikazani način života u selu i gradu i koji se značajno razlikuju od jedne do druge oblasti. Prikazane su tipične kuće sačinjene od različitih materijala i opremljene nameštajem karakterističnim za određenu oblast.

Pored navedenih muzeja, stalne i povremene postavke, pod posebnim epidemiološkim uslovima, uz ograničen broj posetilaca i sa obaveznim maskama (ovo su mere koje trenutno važe) mogu se pogledati i u drugim beogradskim muzejima. Osim toga, u glavnom gradu radi i ne mali broj galerija koje dočekuju ljubitelje kulture i umetnosti. Neke od njih su Galerija Artget, KCB na Trgu Republike, zatim galerija Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, Salon Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj ulici, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu kao i druge lokacije od kojih su veoma aktuelne one na otvorenom.

Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, svoj boravak u prestonici Srbije svakako morate da iskoristite da obiđete barem jednu od navedenih galerija i izložbenih prostora. Pre toga preporučujemo da sebi i svojim saputnicima obezbedite luksuzan smeštaj po veoma povoljnim cenama. Zato, pre nego što se uputite ka Beogradu na sajtu Novih Apartmana izaberite i rezervišite apartman koji će odgovarati baš svim vašim potreba i prepustite se uživanjima u vanvremenskim delima vrhunskih umetnika. 

Podeli sa prijateljima


processing...