Janis Janulis, ime koje se mora poštovati

Janis Janulis ime je koje bi bilo sramota zaboraviti, jer u pitanju je čovek koji je svojim nesebični postupcima zadužio državu Srbiju i naš narod.

Janis Janulis, ime koje se mora poštovati

Mnogi ne znaju ko je Janis Janulis, ime po kome jedna od beogradskih ulica ponosno nosi ime.

Janis je bio jedan naizgled običan grčki seljak rođen početkom XX veka na ostrvu Krf, upravo u vreme najvećeg stradanja srpskog naroda, u Prvom svetskom ratu. Kao i svi Krfljani tog perioda, bio je svedok istorijskih dešavanja i golgote srpske vojske koja je povlačeći se kroz Albaniju konačno stigla do svog krajnjeg cilja i bezbednog utočišta – ostrva Krf.

Ostrvo Krf koje je tada imalo oko 100 hiljada stanovnika prihvatilo je više od 130 hiljada ranjenih, bolesnih, iscrpljenih i gladnih srpskih boraca. Krfljani su ih u početku dočekali sa zebnjom, jer su se potpuno opravdano bojali za svoje zdravlje i za svoja imanja, jer su i sami bili vrlo siromašni seljaci koji su pošteno živeli od svog rada, stočarstva i maslinjaka. Međutim, taj strah je veoma brzo iščezao, jer se srpska vojska, Iako gladna, promrzla i bolesna ni u jednom trenutku nije uzimala tuže.

Priča se da ni jedna maslina nije posečena od strane promrzlih i gladnih vojnika. Grci su to veoma poštovali i na taj način se izgradilo veliko poverenje i prijateljstvo. Grci su, videvši muke takođe običnog čoveka, daleko od svoje otadžbine jednostavno počeli da sa njima dele sve ono malo što su imali.

Naravno, među njima je bio i tada mladi Janis Janulis koji je, zajedno sa svojom porodicom pomagao srpsku vojsku dajući im pokrivače. Janis i porodica Janulis dozvolili su da se na njenom posedu podigne vojni logor kako bi se srpska Drinska divizija što pre oporavila.

3054159_979887-janisjanulisprokletstvoskrnavljenjekrfalbanska-ls_share

Nažalost, svima nije moglo da bude spasa, pa je tako 560 vojnika izdahnulo i uz suglasnost Janisa sahranjeno na njegovoj njivi. Međutim, to nije kraj Janisovog velikog i nesebičnog dela. Janis je iz poštovanja prema srpskim narodu i vojsci zabranio je da se obrađuje njiva na kojoj su umrli vojnici sahranjeni, čak i nakon rata kada su tela ekshumirana i preneta na ostrvo Vido. Janisovu odluku nastavili su da poštuju i njegovi brojni naslednici, pa je i danas ta njiva zarasla u korov i nedirnuta. Čak se ni trava ne gazi, a sve u znak poštovanja prema srpskoj braći.

Ova dirljiva priča samo jedan od brojnih činjenica koje su učinile da se Grci i Srbi i dan danas nazivaju braćom, a to najčešće znaju i brojni srpski turisti koji, danas kao turisti, posećuju Krf i brojne druge destinacije, jer se velika i iskrena ljubav i prijateljstvo osete skoro odmah nakon što se prepozna srpski jezik. Ta ljubav i poštovanje se prenosi i na mlade populacije Grka.

U cilju da se ime ovog velikog čoveka i prijatelja našeg naroda nikada ne zaboravi Grad Beograd je 2018. godine jednu od svojih ulica nazvao imenom Janisa Janulisa. To su uradili i vlasnici apartmana koji se sa ponosom nalaze na listi Novih apartmana. Reč je o apartmanima Janis kojih ima zaista impresivan broj i sve odlikuje moderni interijer koji će svojim gostima omogućiti veoma udoban smeštaj.

Pogledajte apartman Janis 14 dvosoban smeštajni kapacitet sa lepim pogledom koji će potpuni komfor omogućiti za četiri gosta. Apartman poseduje i mogućnost parkiranja u neposrednoj blizini, a sve to po veoma pristupačnoj ceni. 

Podeli sa prijateljima


processing...