Kuda u šoping u Beogradu?

Poput svetskih metropola i u Beogradu sve više dominiraju veliki trgovinski centri koji svojom bogatom ponudom i propratnim sadržajem privlače većinu kupaca.

Kuda u šoping u Beogradu?

Kao jedna dinamična i rastuća metropola Beograd nije samo kulturno i istorijsko središte ovog dela Evrope, već je postao i moderni trgovački epicentar. Jedan od najuočljivijih aspekata ove transformacije svakako su trgovinski centri koji su postali nezaobilazni deo urbanih pejzaža srpske prestonice. Kroz ove trgovinske centre Beograd je dobio potpuno novu dimenzijui u pogledu kupovine, zabave, ali i društvenih interakcija.

Prisustvo trgovinskih centara u Beogradu nije samo odraz promena načina života i potrošačkih navika, već predstavlja i simbol ekonomske i urbanističke evolucije grada. Nekada dominantne skromne trgovine ustupile su mesto impresivnim modernim kompleksima koji su postali integralni deo beogradske svakodnevice.

Prvo što privlači pažnju prilikom posete nekom trgovinskom centru jeste raznovrsna ponuda proizvoda i usluga koja zadovoljava potrebe i želje svih posetilaca. Počev od poznatih modnih brendova, preko restorana i kafića, bioskopa i igraonica za decu, pa sve do modernih fitnes centara, trgovinski centri nude širok spektar sadržaja koji osigurava da svako pronađe nešto za sebe. Ovo nije samo prostor za kupovinu, već i mesto za provođenje slobodnog vremena i druženje sa porodicom i prijateljima.

Osim očigledne praktičnosti, trgovinski centri postali su i centri kulturnih dešavanja i zabave. Organizovanje različitih događaja kao što su modne revije, koncerti i izložbe privlači brojne posetioce i to ne samo iz Beograda što direktno jača turistički potencijal Beograda.

Danas Beograd ima veliki broj modernih trgovinskih centara. Gotovo svaki deo Beograda poseduje jedan moderni centar ovog tipa. Zbog toga su Novi apartmani pokušali da izdvoje 5 trgovinskih centara svakako zaslužuju da budu prvi izbor.
Prvi na redu jeste Delta City, ujedno i prvi izgrađeni trgovinski centar modernog formata u Srbiji. Od 2007. godine Delta City predstavlja odredište za sve one koji tragaju za dobrim šopingom, zabavom i gastronomijom. Ovaj trgovinski centar karakteriše humani prostor sa obiljem prirodne svetlosti u kome ćete pronaći kvalitetnu ponudu poznatih svetskih brendova, kao i bogat izbor zabave i drugih usluga namenjenih svim uzrastima. Kvalitetnu ponudu upotpunjuje i Cineplexx multiplex bioskop sa šest sala, kao i maštoviti centar za zabavu najmlađih posetioca. Raznovrsnost ponude u hrani, kao i prijatni ambijent kafića i restorana čine ponudu tržnog centra kompletnom. Za posetioce centra obezbeđena je garaža, kao i parking prostor ispred centra u okviru stambeno poslovnog kompleksa Belvil.

Sledeći na našoj listim a ujedno i drugi po redu jeste Ušće šoping centar. Izgrađen je 2009. godine na izuzetno atraktivnom mestu sa pogledom na ušće Save u Dunav, tik uz Brankov most, na samom ulazu u Novi Beograd. Ponuda tržnog centra bogata je najpoznatijim brendovima, a uz kvalitetan sadržaj „Ušće“ zaista predstavlja centar ovog dela grada. U Ušžu se nalazi i Cineplexx bioskop sa 11 sala opremljenih najsavremenijom tehnologijom. Posetioci centra mogu se okušati u igrama na sreću, a deo prostora rezervisan je za ljubitelje fitensa. Ponuda tržnog centra bogata je gastronomskim sadržajem sa brojnim predstavnicima nekih od najpoznatijih lanaca restorana. Tržni centar poseduje i podzemnu garažu na dva nivoa.
Rajićeva šoping centar nalazi se u samom centru grada i nazvan je po ulici u kojoj je lociran. Ovaj šoping centar idealan je izbor za sve one koji vole šetnje po centralnim gradskim ulicama, ali da trgovinu obave u modernom trgovinskom centru. Rajićeva šoping centar mesto je za dobru kupovinu poznatih i renomiranih brendova, zabavu i gastronomski užitak. Više od 15 hiljada kvadrata i preko 80 lokala pružiće sasvim dovoljno prostora za sve, pa i one najzahtevnije kupoholičare.

Restorani u tržnom centru nude kvalitetnu hranu, prijatan ambijent i zanimljiv enterijer. Na poslednjem spratu ovog trgovinskog centra nalazi se i autentični hotel Mama Shelter sa jedinstvenom terasom sa spektakularnim pogledom na Beograd. U sklopu kompleksa nalazi se podzemna garaža na tri nivoa sa 450 parking mesta.

BEO Shopping Centar nalazi se na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve. Sa svojih 130.000 kvadrata raspoređenih na tri sprata „Beo“ predstavlja jedan od većih trgovinskih centara Beograda. Centar takođe raspolaže sa garažom sa preko 1.200 parking mesta što predstavlja zavidan komfor za sve posetioce.

Ovaj šoping centar odlikuje dosta otvorenih površina, puno prirodnog svetla i zelenila, a sve sa ciljem pružanja maksimalnog ugođaja kupovine i opuštanja. Beo Shopping Centar mesto je za više od 130 globalno poznatih brendova koji su sada na dohvat ruke svima koji gravitiraju u ovom delu Beograda.

Poslednji na listi Novih apartmana jeste sada već čuvena Galerija Beograd, najveći trgovinski objekat ne samo Beograda, već i ovog dela Evrope. Ovaj trgovinski centar lociran u modernom kompleksu “Belgrade Waterfront” na samoj obali reke Save i prostire se na neverovatnih 300.000 kvadratnih metara, pa je svojom pojavom postao svojevrsni „landmark“ Beograda. “Galerija” je svojevrsna šoping, gastro i zabavna destinacija u kojoj će svako, bez izuzetka, pronaći željeni sadržaj. Jedna od interesantnih odlika Galerije jeste činjenica da je čak 20 odsto ukupne površine objekta predviđeno za ugostiteljske objekte, a upravo su ti lokali locirani u delu koji gleda na Sava promenadu i reku. Pored velikog broja trgovinskih i gastronomskih lokacija, Galerija sadrži i brojne zabavne sadržaje među kojima se svakako izdvaja najsavremeniji IMAX bioskop koji se prostire na neverovatnih 4.000 kvadrata sa kapacitetom od 1.700 mesta. Centar poseduje i tri zabavna kompleksa namenjena isključivo najmlađim sugrađanima i posetiocima ovog trgovinsko-zabavnog kompleksa.

Zbog svoje impozantne veličine Galerija je dizajnirana baš poput grada. Tako unutar ovog trgovinskog centra postoje trgovi i ulice koje su inspirisane starim beogradskim ulicama, pa su fasade, rasveta i ulični mobilijar urađeni u maniru kakav se sreće u Knez Mihailovoj.

Pored navedenih centara u Beogradu postoje i drugi brojni trgovinski centri poput Capitol Park Rakovica, zatim “novi” Mercator Centar, Stadion, Ada Mall, BIG Fashion i mnogi drugi manji centri smešteni kako u samom centru grada tako i na periferiji koji predstavljaju trgovinske centre u okviru svojih mikro lokacija.

Ipak, uprkos svim pozitivnim aspektima, trgovinski centri nose sa sobom i određene izazove. Postavljanje ovih megakompleksa često je praćeno urbanističkim kontroverzama, naročito kada je reč o infrastrukturnim problemima, saobraćajnim gužvama i potencijalnom negativnom uticaju na manje trgovce u okolnim područjima. Takođe, brzi tempo širenja ovih centara može dovesti do prekomerne komercijalizacije i gubitka autentičnosti gradskih četvrti.
Voleli ih ili ne, trgovinski centri postali su neizostavan deo beogradskog urbanizma, obezbeđujući ne samo praktičnost i raznovrsnost u kupovini već i prostor za društvene interakcije i kulturne doživljaje. Međutim, važno je pravilno balansirati između ekonomske koristi i očuvanja urbanog identiteta grada kako bi se osiguralo održivo i harmonično razvojno okruženje za sve građane Beograda. Nadamo se da će se ubuduće prvenstvo ipak davati ovom drugom. 

Podeli sa prijateljima


processing...