Kultni beogradski bioskop u novom ruhu

Bioskop “Balkan”, kultno mesto na kome je javno prikazan prvi film u Srbiji i svojevremeno centar kulturnog i političkog zbivanja revitalizovan je!

Kultni beogradski bioskop u novom ruhu

Bioskop “Balkan”, jedno od kultnih i bitnih mesta ne samo Beograda, već i celog prostora nekadašnje Jugoslavije, nakon tektonskih promena na polju, pre svega, filmske umetnosti, doživeo je da padne u zaborav i svojevremeno zatvori svoja vrata. Mislilo se da je to bilo zauvek i da će ovo kultno mesto Beograda doživeti sudbinu brojnih drugih objekata kulture koji su jednostavno nestali, ili su zamenjeni nekim bezličnim kafićem, restoranom, prodavnicom, ili nekim drugim komercijalnim objektom. Međutim, zahvaljujući entuzijastičnim pojedincima bioskop “Balkan” je otpočeo jedan sasvim novi život.

Sto pedeset godina “Balkana” je jedna zaista uzbudljiva priča. Velika sala ovog bioskopa bila je vek i po centar dešavanja srpske prestonice. Bilo da je reč o zabavi, ili bitnim političkim skupovima, Velika sala “Balkana” bila je poprište nekih od najvažnijih dešavanja na ovim prostorima. Prve opere, velike pozorišne predstave, prvi zvučni film posle Prvog svetskog rata, važni mitinzi i mesta formiranja stranačkog života u Srbiji, samo su neka od dešavanja kojim je ovaj kultni bioskop ne samo bio svedok, već i vinovnik!

Danas je bioskop “Balkan” kulturno dobro u privatnom vlasništvu sa zaštićenom arhitekturom i jedini je od 14 bioskopa “Beograd filma” koji je dočekao revitalizaciju. Fondacija Saša Marčeta preuzela je brigu o ovoj kultnoj beogradskoj ustanovi kulture, pa je “Balkan” postao prostor rezervisan za vrhunska umetnička dešavanja i fenomenalnih izložbi. Restauriran, ali osavremljen idealan je za velika umetnička dela i stvaralaštva. Za pripadnike mladih generacija, kao i za one koji to ne znaju ova ustanova kulture nalazi se u strogom centru Beograda na adresi Braće Jugovića 16.

Novi apartmani pozivaju sve one koji će u dogledno vreme da posete i obiđu ovu kultnu ustanovu kulture koja je ponovo oživela i živi jedan sasvim novi život. Ukoliko budete imali sreće, možda će se baš tada dešavati neki interesantni performans, izložba, ili koncert koji će vam zauvek ostati u pamćenju, ne samo zbog kvaliteta, već i zbog ambijenta koji, iako renoviran i osavremljen, i dalje odiše duhom starih vremena. Baš iz tog razloga predlažemo da na vreme obezbedite smeštaj koji će vam u potpunosti odgovarati. Na našem portalu posetite sekciju Strogi centar i na vreme osigurajte vrhunski opremljen apartman za samo deo cene prosečne hotelske sobe. 

Podeli sa prijateljima


processing...