Kultni srpski film ponovo na Kanskom festivalu

Kultni Srpski film “Ko to tamo peva” ponovo će, nakon 40 godina, biti prikazan na čuvenom Kanskom festivalu na zadovoljstvo brojnih poklonika sedme umetnosti.

Kultni srpski film ponovo na Kanskom festivalu

Jedan od najboljih, a mnogi će reći i najbolji film srpske kinematografije film „Ko to tamo peva“ kultno je ostvarenje u režiji Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića koji je ove godine odabran u selekciji 73. po redu izdanja Kanskog festivala. Budući da Kanski festival ove godine nije održan u svom regularnom terminu odabrani filmovi će biti prikazani na jesen, tačnije u oktobru i novembru mesecu.

Film „Ko to tamo peva“ ući će u program Kan klasika koji obuhvata 25 igranih i sedam dokumentarnih filmova.

Film je snimljen daleke 1980. godine, dakle, pre četrdeset godina kada je na tom istom festivalu bio premijerno prikazan i pri tom je osvojio i nagradu publike. Mnogo puta je označen kao najbolji srpski film, a u godinama za nama iznova i iznova je dobijao nova značenja i bivao inspiracija mnogima. Ma koliko da se menjaju okolnosti i „vremena“ ovo je film koji u svakom novom kontekstu pronalazi svoje mesto i značenje.

Za one koji ne znaju (ima li ih???), radnja je smeštena u jednom danu pre mnogo godina – 5. aprila 1941. godine, danu koji prethdi bombardovanju Beograda, aprila 1941. godine.

DPak9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTlRNN01EQV8vZTQzZjA0YzlhNjg4MjkwMDA2NjMxYjNlOTk3MTUzMDQuanBnkZMCzQSwAIEAAQ

Grupa ljudi – iščašenih likova putuje iz srpske zabiti u prestonicu, noseći sa sobom mentalitet, sirotinju i snove put velikog grada i sveta. Putovanje se odvija u jednom raspalom i dotrajalom autobusu, a na kraju tog puta dočekuje ih razrušen i rasturen, opustošen Beograd na koji padaju bombe.

Film će biti prikazan u svom novom ruhu, digitalno restauriran i obogaćen, a u okviru retrospektive najznačajnijih ostvarenja prikazanih na Kanskom festivalu, pored filma „Ko to tamo peva“ biće prikazano pregršt kultnih ostvarenja svetskih reditelja zavidnog renomea i glasa.

Mi sa Novih apartmana zaista smo nepopravljivi ljubitelji filma, tako da smo ovu informaciju sa osobitim zadovoljstvom uvrstili u blog i osnovne informacije namenjene korisnicima naših usluga. Nakon što smo saznali za ovu informaciju, mnogi od nas su pustili ovaj antologijski film i u uživali smo u čuvenim likovima i antologijskim rečenicama koje su u ovom filmu izgovorili.

Ponosni smo što će Evropa takođe ponovo imati priliku da uživa u ovom Šijanovom remek delu. 

Podeli sa prijateljima


processing...