Muzej Iluzija u Beogradu

Beograd je dobio još jednu kulturnu, edukativnu, ali iznad svega i zabavnu atrakciju, mesto gde iluzije, barem u neku ruku, postaju stvarnost.

Muzej Iluzija u Beogradu

U samom centru grada, između Terazijskog tunela i Doma sindikata, na broju 11 Nušićeve ulice nalazi se nedavno otvoreni Muzej iluzija. Ovaj muzej je pravo osveženje u kulturnoj ponudi grada, sa više od sedamdeset eksponata koji su izloženi u prostorijama muzeja na tri sprata.

Ono što ovaj muzej nudi nije namenjeno samo vrsnim poznavaocima kulture, ili fizike, već je namenjen svima koji žele zabavu, avanturu, ali i edukaciju i razotkrivanje. Takođe, u muzeju će se odlično zabaviti pripadnici svih generacija, deca, odrasli, kao i najstariji građani.

U ponudi muzeja kao najzanimljiviji izdvajaju se Soba ogledala, Obrnuta soba i Vortex tunel.
Za fotografisanje zanimljiva je i Ames soba, a klinci posebno vole sobu bez gravitacije. Među eksponatima muzeja posebno su zanimljivi hologrami, teško zamislivi, zbunjujući i fascinantni, kao i fantastične i prosto zbunjujuće optičke iluzije. Preko četrdeset slika optičkih iluzija zaintrigiraće, zbuniti i podsetiti svakog posetioca muzeja na nesavršenost čula, kao i na mnoge iskrivljene vizuelne pretpostavke.

U okviru postavke muzeja nalaze se brojne instalacije od kojih je teško izdvojiti one najzanimljivije. Izdvajaju se same prema preferencijama svakog posetioca od gramofona sa hipnotičkim iluzijama, Klon iluzija koja posetiocu stvara osećaj da za stolom sedi sa još nekoliko svojih kopija, potom iluzije koje se poigravaju sa prostorom i geometrijom, Rupa bez dna instalacija na zidu, česta metafora pred kojom ćemo se zamisliti, pomalo morbidna instalacija Glava na tacni, uvek drugačiji i jedinstveni pogled kroz Kaleidoskop, Šuplje lice, Rubinova vaza i druge zanimljive i zabavne instalacije koje posetioce ostavljaju bez daha.

Ono po čemu se beogradski muzej iluzija naročito izdvaja, pored ljubaznog, predusretljivog i nasmejanog osoblja je i to što je u muzeju dozvoljena zabava i smeh, igra i fotografisanje. U pametnoj igraonici ovog muzeja uz igre koje razvijaju kognitivne sposobnosti i deca i odrasli će podjednako dobro promrdati svoje moždane vijuge, razigrati se i mnogo toga naučiti.
Dilemma games koncept zanimljiv je školarcima ali i starijima, jer matematičke igre, mozgalice i slagalice lako i brzo ispune vreme i sati prođu kao minuti. Ove sjajne drvene igre moguće je kupiti i poneti sa sobom kao odličnu zabavu za kod kuće.

Ukoliko svakako planirate posetu ovom muzeju Novi apartmani predlažu jedan veoma povoljan, a iznad svega udoban smeštajni kapacitet. U pitanju je APARTMAN BALKANIKA, lociran u strogom centru grada i u neposrednoj blizini ovog zanimljivog muzeja. 

Podeli sa prijateljima


processing...