Na lepom plavom Dunavu na beogradski način

Reka Dunav nije samo geografski pojam od velike važnosti za sva mesta kroz koja protiče, već ona predstavlja i način života svih koji u njegovoj blizini žive.

Na lepom plavom Dunavu na beogradski način

Kada govorimo o kupalištima, rekama i jezerima danas se nekako najviše osvrćemo na lokacije koje u svojoj ponudi sadrže kafiće, restorane splavove na kojima posetioci uz piće uživaju u hladovini ili suncu već kako kome odgovara.

Međutim, nekada, vreme provedeno pored vode nije neizostavno podrazumevalo i blizinu ugostiteljskih objekata već su porodice sa decom, parovi, školarci svi zajedno dolazili da na plaži provedu čitav dan, ili posle podne na opuštajućem izletu. Sa sobom su naravno donosili osvežavajuće piće, ukusnu i brzu (ali zdraviju) hranu, kao i neophodne rekvizite za zabavu.

Zato osim kupanja, u kom su deca definitivno najviše uživala, podrazumevala se i zabava u vidu raznih letnjih sportova, igara, ali i pripreme roštilja i sličnih ukusnih i zabavnih aktivnosti. Lubenica, ili paradajz takođe su bili neizostavni deo ovih pejzaža.

Kada govorimo o glavnom gradu Srbije, nekada mnogi nisu imali materijalnih mogućnosti da putuju na more, pa su svoja leta provodili pored reka i jezera. Budući da se Beograd nalazi na obalama dve velike reke – Save i Dunava ponuda kupališta nikada nije manjkala. Kada govorimo o Savi, najvažnija lokacija za kupanje je svakako Ada Ciganlija.

20180809-134057-largejpg

Ipak, Dunav nudi nešto drugo i oni koji vole pravu reku doći će na neko od Dunavskih kupališta. Jedno od najpopularnijih i danas je Lido. Nalazi se na ratnom ostrvu, u Zemunu i predstavlja gotovo jedino mesto na ovom ostrvu koje posećuje veći broj ljudi. Od Zemunskog keja do Lida vodi pontonski most kojim se bezbedno može preći do kupališta. Organizatori obezbeđuju sve potrebne uslove kao što je pijaća voda, dezinfekcija, spasilačka služba i ambulanta, ali i pešačke ture po ostrvu.

Na desnoj obali Dunava, kod Pančeva nalazi se Bela stena. Do ove rečne ade, koja većim delom nije urbanizovana, mada sadrži i određeni broj ugostiteljskih objekata, dolazi se čamcima iz Višnjice. Na levoj obali Dunava, takođe kod Pančeva nalazi se i kupalište Ivanovo. Malo bliže Beogradu, u Borči, nalazi se šljunkovita plaža Sprudovi.

Nešto dalje od Beograda, nalaze se i mnogobrojne druge plaže i kupališta omiljene među meštanima, ali i među posetiocima koji dolaze sa strane. Istraživanje ovih lokacija prepustićemo vama, a možda ćemo pisati i u nekom od sledećih tekstova. U svakom slučaju savetujemo da se tokom ovih vrelih letnjih dana rashladite na nekom od kupališta na reci koja vekovima uporno zapljuskuje obale ovog drevnog grada.

Ukoliko planirate da tokom ovih letnjih dana posetite Beograd, iskoristite priliku da uživate u čarima dunavskih plaža. Ne morate ni da se kupate, već samo osetite tu jedinstvenu atmosferu u kojoj Beograđani oduvek uživaju. Ako se odlučite da za svoj smeštaj odaberete neki od brojnih apartmana iz sekcije Apartmani sa djakuzijem, rashladiti se i opustiti možete i u svom smeštaju gde će vam po veoma popularnim cenama biti dostupan luksuz jednog privatnog spa centra.

Uživajte u Beogradu i smeštajnim kapacitetima Novih apartmana!

Podeli sa prijateljima


processing...