Novi Beograd - Od močvare do mesta svih zbivanja

Put od nekadašnje dunavske močvare i mesta za hvatanje najvećih štuka, a danas sinonim za biznis i moderni način življenja Novi Beograd je prošao veoma brzo.

Novi Beograd - Od močvare do mesta svih zbivanja

Novi Beograd, najveća beogradska opština, kao i najveća opština nekadašnje Jugoslavije izgrađena je posle rata kao potpuno novo naselje na levoj obali reke Save. Ideja o izgradnji ovog naselja pominje se još 1924. godine, kao deo urbanističkog plana za proširenje i izmeštanje dela grada preko reke. Dokumentacija iz tog perioda između dva rata pokazuje da se o ovome ozbiljno razmišljalo, kao i da su preduzeti konkretni koraci ka realizaciji ovog značajnog projekta. Međutim, sa otpočinjanjem izgradnje sačekalo se sve do kraja rata, a tri godine kasnije, 11. aprila 1948. godine postavljen je prvi temelj. Na izgradnji ovih nasilja radile su čitave brigade seljaka, studenata i đaka, radnika i inženjera okupljenih iz svih krajeva tadašnje zemlje. Malter se mešao ručno, a materijal su vukla zaprežna kola.

Ubrzo su arhitekturom Novog Beograda dominirali soliteri i višespratna naselja u kojima je smešten veliki deo stanovništva. Stambeni paviljoni u Tošinom bunaru, Studentski grad, kao i Palata federacije ubrajaju se u neke od prvih većih kompleksa koji su nicali u procesu izgradnje Novog Beograda. Tokom decenija koje su usledile izgrađeno je još mnogo zapaženih objekata karakterističnih za ono vreme, a neki od njih su svakako Genex kula, zatim Palata Centralnog komiteta, Sava Centar. Većina ovih građevina i danas stoji na svom mestu, mada su neke promenile namenu. Tako, ako biste poželeli da posetite pomenutu palatu CK u kojoj su se nekada donosile najvažnije odluke na sednicama komunističke partije, zapravo biste završili u modernom tržnom centru.

novi-beograd

Novi Beograd se u svim fazama razvoja - od svog nastanka, pa sve do danas širio, rastao i gradio velikom brzinom. Tako su u njemu izgrađeni prvi popularni tržni centru poput Ušća i Delta City-a, Beogradska arena u kojoj se održavaju sportska takmičenja evropskog i svetskog formata , spektakli vizuelne umetnosti i koncerti. Ovde su nikle i kulturne ustanove poput Muzeja Savremene umetnosti i Istorijskog arhiva Beograda, izgrađeni su parkovi i uređena šetališta pored reka, a na samoj obali postavljeni brojni ugostiteljski objekti namenjeni za provod i uživanje. Široki pregledni bulevari, ali i auto-put koji prolazi kroz sami centar odaju utisak stalnog kretanja, užurbanosti i dinamike. Ono što je najupečatljivije i najvažnije u izgradnji i razvoju Novog Beograda proteklih godina, ustvari je njegovo profilisanje u pravi i nezaobilazni poslovni centar grada. Najsavremenije poslovne zgrade niču jedna za drugom, a kapaciteti su rasprodati mnogo pre završetka izgradnje. Svi najvažniji poslovi odvijaju se upravo u ovom gradu koji odavno čini celinu.Ovaj deo grada nekada je bio namenjen pre svega radničkoj klasi, a soliteri izgrađeni posle rata zvali su se spavaonicama i smeštali ogroman broj ljudi. Danas uz poslovi centar grada, niču i stambeni kompleksi visokog kvaliteta, ispunjeni modernim sadržajima i komforom koji bi ispunio bilo čija očekivanja. Polovinu veka nakon svog nastanka, Novi Beograd je postao najpoželjnija lokacija Beograda kada je u pitanju život, posao, ili provod.

Baš zbog svega ovoga, pre nego što isplanirate putovanje u srpsku prestonicu preporučujemo da na našem sajtu pogledat bogatu ponudu apartmana na Novom Beogradu i odaberete udoban smeštaj u kome ćete se u potpunosti odmoriti nakon bilo da ste u Beogradu zbog biznisa, ili samo zbog zadovoljstva koje vam nikako neće nedostajati u našim apartmanima. 

Podeli sa prijateljima


processing...