Pet vrhunskih beogradskih vinoteka

Na ovom mestu pronaći ćete 5 vinoteka u Beogradu koje će po mišljenju sajta Novi apartmani oduševiti svakog istinskog ljubitelja i poznavaoca vina.

Pet vrhunskih beogradskih vinoteka

Ovo je možda bio i jedan od najtežih zadataka koje smo stavili pred nas. Od mnoštva prelepih, fantastično organizovanih i sa velikom ljubavlju i strašću stvaranih vinskih zbirki trebalo se odlučiti za samo pet onih koje ćemo izdvojiti i navesti u jednoj od naših tematskih listi sastavljenoj sa samo jednim ciljem, da gostima Beograda, ali i svima onima koji čitaju ovaj tekst pomogne u pronalaženju idealnog mesta za uživanje u kvalitetnom vinu.

Prva vinoteka na listi sajta Novi apartmani jeste vinoteka Wine & Pleasure. Iako se ne nalazi na Vračaru, Novom Beogradu, ili strogom centru grada listu počinjemo upravo sa ovom bogato opskrbljenom vinotekom. Nalazi se na Voždovcu, nedaleko od Autokomande na adresi Bulevar oslobođenja 117 zsadrži zaista reprezentativnu ponudu vina sa svih meridijana. Pored različitih vrsta vina ovde se možete opremiti i sa visokokvalitetnom propratnom vinskom opremom, kao i sa odabranim žestokim destilatima. Wine & Pleasure poseduje i izdvojenu salu u kojoj se često održavaju vinske degustacije namenjene pre svega profesionalcima, ili vrsnim poznavaocima vina.

Mesto na našoj listi svakako je zaslužila i vinoteka Fino Vino. Ova vinoteka nalazi se na Kosančićevom Vencu, u ulici Pop Lukina 6, a u pitanju je moderni i svetao prostor ukrašen pedantno složenim nizovima boca duž osvetljenih pultova, što ostavlja utisak svojevrsne juvelirnice za ljubitelje kvalitetnog vina. Fino Vino u svakom trenutku poseduje u ponudi više od dvesta odabranih etiketa iz Italije, Argentine, Portugala, Francuske, Hrvatske i, naravno, veliki izbor vina iz Srbije.

Vraćamo se na Vračar gde se nalazi vinoteka Vino Bar & Shop. Sa više od 400 etiketa smeštenih u elegantno uređenom enterijeru koji nedvosmisleno sugeriše da je u pitanju vinarska institucija, ova vinoteka predstavlja dobar izbor i za degustacije. Dvadesetak vina moguće je konzumirati na čašu, dok se ostala vina mogu kupiti, ali i prethodno degustirati na tematski organizovanim degustacijama vina iste sorte, ali od tri različita proizvođača. Tokom toplih letnjih dana može se koristiti bašte gde se pod krošnjama drveta može uživati u bogatim notama kvalitetnih vina iz ponude ove vinarije.

Ostajemo na Vračaru gde se u Kalenićevoj 3 nalazi jedna od prvih prestoničkih vinoteka. U pitanju je Compania de Vinos. Ova vinoteka nudi širok asortiman vina i rakije, a u dogovoru sa odabranim vinarima organizuju se i dnevne degustacije domaćih vina. Okruženi gotovo beskrajnim nizom polica sa bocama, posetilac veoma lako može da stekne utisak da se nalazi u svojevrsnoj biblioteci gde će vas veoma ljubazno, ali i stručno osoblje vrlo rado izaći u susret i pomoći prilikom odabira vina koje će prijati vašem duhu i telu.

Poslednja, ali svakako ne i najlošija beogradska vinoteka koja pronašla mesto na našoj listi jeste jedna specijalizova vinoteka locirana, u ovom slučaju na Dorćolu. U pitanju je vinoteka O Bistro Delice koja se nalazi u Gospodar Jovanovoj 47, a koja nudi impozantan izbor ekskluzivnih francuskih etiketa i poznatih gastronomskih delikatesa, počev od sireva i pikantnih namaza, začina, sosova, pa sve do odabranih čokolada. Na policama se uvek nalazi oko 300 pažljivo biranih vinskih etiketa, među kojima se nalaze i probrani šampanjci, ali i vrhunski armanjak. U ovoj vinoteci poseban akcenat je na organskim i biodinamičkim vinima, među kojima su i ona iz Srbije. Na čašu su dostupna barem dva vina iz Burgundije i Bordoa, ali četo i još poneko vrhunsko vino iz ponude ove vinoteke.

Pre nego što se upustite u istraživanje beogradske vinske scene postarajte se da odaberete smeštaj koji će se dobro „upariti“ sa vašim somelijerskim stilom. Zato, pre negoli krenete ka Beogradu predlažemo da na našem sajtu u sekciji STROGI CENTAR pogledate ponudu fantastično opremljenih smeštajnih kapaciteta i odaberete jedan od apartmana po vašoj meri koji će uspešno pružiti mirno utočište u strogom centru grada, a nadomak svih gore navedenih ugostiteljskih objekata u kojima ćete uživati! 

Podeli sa prijateljima


processing...