Pionirski grad u Košutnjaku

Arhaično ime koje asocira na neka, sada već davna, prošla vremena, u stvari i dalje predstavlja prirodnu oazu mira skrivenu u krošnjama Košutnjaka.

Pionirski grad u Košutnjaku

Skriven između krošnji šume Košutnjak, ispod vodotornja nalazi se nekadašnje mesto susreta mladih pionira iz svih krajeva nekada velike Jugoslavije. To je mesto na kome su brojne generacije polagale tu čuvenu pionirsku zakletvu, ali i mesto na kome su se odvijale brojne sportske aktivnosti, kao i kulturne manifestacije u okviru amfiteatra lociranog u centralnoj zgradi.

Više trim staza različitih terenskih karakteristika, zatim mnogobrojni tereni za fudbal, rukomet, košarku i odbojku i danas se nalaze i odolevaju zubu vremena uz, nažalost, minimalne aktivnosti koje nadležni preduzimaju za očuvanje ove jedinstvene lokacije.

Nažalost, danas ovaj jedinstveni lokalitet ne sija u svom punom sjaju. Bungalovi su za vreme nesrećnih devedesetih godina imali potpuno drugačiju ulogu i predstavljali su privremeni smeštaj brojnim raseljenim porodicama, a danas su u potpunosti ruinirani, ili čak uništeni, amfiteatar i upravne zgrade danas su sedište Parking servisa, dok prirodni ambijent “krase” i ostaci privremenog objekta jedne produkcijske kuće u kojoj se godinama snimao čuveni reality program.

Ipak, bez obzira na sve navedeno, sportski duh i prirodni ambijent nisu u potpunosti iščezli iz ove prirodne oaze. Šta više, i danas je ovo odredište nekih novih “pionira” zaljubljenika u prirodu i aktivan način života koji su odrastali na terenima “Pionirca”, a sada i svoju decu odgajaju na isti način i uče ih pravim i neprolaznim vrednostima koje nemaju veze sa istorijskim epohama i događajima, politikom i estradom.

Vrednosti popularnog “Pionirca” i svi benefiti koje jedno takvo okruženje pruža postali su vidljivi najviše za vreme aktuelne pandemije kada je potreba za boravkom u prirodi sa porodicom i prijateljima, ali na propisanom odstojanju postala imperativ. Tada su i oni malobrojni koji do nisu osetili sve benefite Pionirskog grada uveliko promenili svoje mišljenje i počeli su da koriste sadržaje ove beogradske oaze. A novih sadržaja ipak ima. Tu su igrališta za decu sa više tobogana i drugih sprava omiljenih kod naših mališana, a tu su i teretane na otvorenom sa raznovrsnim spravama koje su svakako adekvatan supstitut zatvorenim fitnes centrima – šta više!

Ukoliko planirate posetu Beogradu u ovim zimskim mesecima, a ljubitelj ste aktivnog načina života, Novi apartmani svakako preporučuju da posetite ovu prirodnu oazu. Bez obzira da li ćete trčati, ili trenirati na svežem i čistom vazduhu, ili ćete se samo prošetati i osetiti mir koji jedino šuma može da pruži, sigurno ćete uživati.

A nakon šetnje, vratite se u svoju oazu koju vam pruža udoban smeštaj jednog od naših brojnih apartmana.

Za potpuni ugođaj preporučujemo da u sekciji Apartmani sa đakuzijem odaberete onaj koji je baš po vašoj meri i koji će omogućiti da se na epidemiološki siguran način opustite, baš kao što biste učinili u nekom popularnom spa centru. 

Podeli sa prijateljima


processing...