Podzemni svet Beograda

Da bi se u potpunosti upoznala istorija Beograda i čule one najzanimljivije priče, često je neophodno sići u podzemlje ove stare evropske metropole.

Podzemni svet Beograda

Kada poželite da čujete priču o mestu na kome je pre 7.5 hiljada godina ponikla Vinčanska kultura i prvo urbano naselje u Evropi, a nalazite se upravo na tom mestu, uputite se u obilazak podzemnog Beograda u koji će vas grupa vodiča i entuzijasta.

Svakog vikenda tokom cele godine održava se tura „Upoznajte podzemni svet Beograda“ koja startuje na verovatno najposećenijem mestu Beograda - Kalemegdanu. Čak i mnogi Beograđani ne znaju da se ispod poznate tvrđave nalazi čitav niz lokacija od istorijskog značaja, zanimljivih onima koji vole ne samo istoriju, već i mistiku kao i priče i predanja iz prošlosti. Na ovom mestu, iznad ušća reka Save i Dunava, susrelo se i sukobilo mnogo kultura i ostavilo svoje tragove. Postoje obeležja Rimljana, prvih hrišćana, Vizantinaca, Bugara, Turaka, Austrijanaca i Srba.

Tura „Upoznajte podzemni svet Beograda“ odvija se na engleskom i srpskom jeziku, traje oko 2,5 sata i obuhvata osveženje i vino tokom obilaska. Tura startuje ispred Beogradske tvrđave, ispod Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Obilazak se nastavlja na lokaciji Rimski bunar. Rimski bunar datira iz perioda od pre oko tri veka, za vreme austrijske vlasti nad ovim prostorom, a govori mnogo o burnoj prošlosti grada. Zatim sledi tajna koja je do pre desetak godina bila potpuna i zvanična vojna tajna, a u pitanju je vojni bunker, koji je bio zamaskiran i skriven od očiju javnosti, a predstavljao je bitno mesto protivvazdušne odbrane grada. Potom se nastavlja poseta Velikom barutnom magacinu. U pitanju je veštačka pećina stara oko tri stotine godina, u kojoj se čuvaju rimski spomenici nastali u periodu od prvog do četvrtog veka. Za kraj obilaska ostavljena je poseta Vinskim lagumima ispod Karađorđeve ulice, gde uz zanimljive priče o boemskom životu, gosti dobijaju osveženje i vino. Tura se odvija subotom i nedeljom posle podne, a cena obilaska je veoma pristupačna.

U skorije vreme se očekuje i obilazak, za mnoge skrivene atrakcije grada, misterioznih Tašmajdanskih pećina. Naime, reč je o kamenolomu, lokaciji koju su za vađenje kamena najpre koristili Rimljani, a potom i Turci. Neki istorijski zapisi govore o veličini ovog prostora, kojim se tokom burnih vremena, ratova i bombardovanja često koristio i kao civilno i kao vojno sklonište.

O brojnim drugim podzemnim lokacijama na teritoriji grada govore i izložbe zasnovane na knjigama poput naslova „Beograd ispod Beograda“, čime se ovaj deo istorije i tajni iz gradske prošlosti približava ljubiteljima mistike. Tu su podzemni koridori Zemuna iz 18 . i 19.veka, tajni vojni kompleks ispod Bežanijske kose koji se koristio za odbranu tokom Drugog svetskog rata, odaje i hodnici ispod Kalvarije, lokacije ispod Rakovice, koja je nekada davno bila industrijski deo grada, zatim Kosmaj i Avala sa rudnicima koji su vrveli od rada i života još pre nove ere. Ovakvih priča je zaista mnogo, a svima nama ostaje da vidimo u koje će nas to ture i obilaske voditi entuzijasti i zaljubljenici u “grad ispod grada”.

Sve ljubitelje istorije, ali i sve one “Indijana Džonse” koji planiraju da barem jedan vikend, iz bilo kog razloga, provedu u prestonici Srbije, portal Novi apartmani poziva da u sekcijama Centar, i Strogi centar, odaberu željeni apartman, a iz kojeg će na veoma lak način uspeti da se sa organizovanim turama otisnu jednu pravu avanturu. Ovom prilikom izdvojili bi smo apartman Kosančić i apartman Zora dva fantastično opremljena, a opet veoma povoljna smeštajna kapaciteta koja će vaš boravak u Beogradu definitivno učiniti udobnim! 

Podeli sa prijateljima


processing...