Što nas ne ubije, to nas ojača

Prošlo je godinu dana od pojave korona virusa, sićušnog i okom nevidljivog krivca koji je celu planetu u jednom trenutku u potpunosti zaustavio.

Što nas ne ubije, to nas ojača

Prema zvanično neobjavljenim podacima Vlade Kine do kojih je došao kineski dnevni list Saut Čajna Morning Post, prvi slučaj zaraze novim korona virusom zabeležen je 17. novembra 2019. godine u Vuhanu.

Od tada pa, do trenutka pisanja ovog teksta, u svetu je oko 60 miliona zaraženih infekcijom COVID-19, dok je od komplikacija prouzrokovanih ovom infekcijom preminulo skoro 1,5 miliona ljudi.

Sve ovo zvuči veoma zastrašujuće, ali posmatrajući, čak ne tako daleko, istoriju čovečanstva, ovakva dešavanja uopšte ne iznenađuju.

Činjenica je da pandemije nisu novost, a takođe je činjenica da su mikroorganizmi poput virusa i bakterija odgovorni za neuporedivo više smrti od bilo koje prirodne katastrofe, čak i ratova. Mikrobi su tu od pamtiveka i stariji su od ljudi, ne znaju za granice, ne pitaju koje smo vere i nacionalnosti. Kada bi se zbirno posmatralo kroz istoriju čovečanstva, kuga, kolera i HIV, su do sada ubili više od milijardu ljudi.

Ne smemo zaboraviti ni boginje, virus protiv kojeg je razvijena prva na svetu delotvorna vakcina i to davne 1796. godine odneo je 300 miliona života širom sveta, a od ovog virusa se i dan danas umire.

Međutim, ni tokom srednjeg veka za vreme haranja “crne smrti” , bolesti koja je bukvalno opustošila Evropu, preko španske groznice koja je udarila skoro istom žestinom na napaćenu i ranjivu populaciju tek izašlu iz pakla Prvog svetskog rata pokazalo se da smo borci i da se čovek nikada neće predati pred mikronskim organizmima koji su doduše u stanju da udare kao i onaj najveći i najjači div!

Tako će, sigurni smo, biti i sa koronom. Građani Beograda i Srbije više puta su dokazali da predaja nikada nije opcija i da se nikada neće dozvoliti da stane život. Naravno, za sve to su bile neophodne mere ograničavanja kontakata i pridržavanja različitih, a često i vrlo restriktivnih epidemioloških mera. Takođe smo sigurni da će imunizacija koja se više nego efikasno sprovodi u čitavoj Srbiji doprineti da se stane na kraj ovo virusu i da se što je pre moguće život vrati u normalu. Doduše, mišljenja smo da se povratak u normalu na koju smo navikli neće desiti skoro, ali da će se poslovne aktivnosti i celokupan život ipak vratiti. Tako ćemo ponovo svi nesmetano moći da uživamo u bogatom kulturno-zabavnom životu koji nam Beograd, balkanska prestonica zabave može da ponudi.

Do tada, moramo takođe da naglasimo da su Novi apartmani, bez obzira na sve probleme koji su pogodili turizam nastavio bez prekida da pruža usluge svima kojima je to bilo potrebno, pri tom postupajući sve epidemiološke mere u cilju sprečavanja zaražavanja i širenja korona virusa. 

Podeli sa prijateljima


processing...