Zemlja filma i filmskih festivala

Srbija i Beograd svojom pasijom ka sedmoj umetnosti odavno su postali važne destinacije za sve ljubitelje filma, a u poslednje vreme i brojne filmske zvezde.

Zemlja filma i filmskih festivala

Zimsko vreme, niske temperature, kiša, vetar, ili sneg često su mnogima od nas izgovor da ostanemo kod kuće. Ušuškani ispred televizora, ili sa svojim mobilnim uređajima u rukama. Internet nam je definitivno doveo ceo svet u toplinu naših domova. Ipak, ne bismo smeli da zaboravimo koliko se dobro osećamo kada vreme provodimo napolju, van kuće. Bilo da smo u društvu svojih prijatelja, drage osobe, ili sa decom, pa čak i samo okruženi nepoznatim ali zanimljivim svetom, boravak van kuće je poželjan, dobrodošao i prija čak i tokom zimskih meseci. Činjenica je pak da je interesantnih sadržaja u tom periodu nešto manje nego leti kada se sve vrvi od koncerata, zabava i dobrog provoda.

Ono što pri tom često zaboravljamo su filmske projekcije i pozorišne predstave. Nekada tako popularni bioskopi otišli su u zapećak a za sobom ostavili trag u multiplexima udobno smeštenim u velikim tržnim i zabavnim centrima.

Za ljubitelje pravog, dobrog, kvalitetnog ostvarenja sedme umetnosti još uvek opstaju brojni filmski festivali. I kako je pred nama još jedna festivalska godina bilo bi dobro da se podsetimo šta nas to očekuje, koje festivale možemo da posetimo i šta na njima možemo da vidimo.
Što se Beograda tiče, prvi po redu, ali prvi i po značaju koji ima je svakako Fest. Međunarodni filmski festival - FEST održava se 48 put za redom, u periodu od 28. februara do 8. marta 2020. godine. Očekuju nas najbolja filmska ostvarenja iz celog sveta, ugledni gosti iz sveta filma, retrospektive i ostali sadržaji koje ne smemo propustiti.

Međutim pre toga, za one koje put navede, ili se namerno upute ka Mokroj gori, trinaesti put po redu održava se Međunarodni filmski i muzički festival - KUSTENDORF. Festival će biti održan od 13. do 18. januara 2020. godine u čuvenom Drvengradu na Mokroj gori. Ovaj festival je prilika za mlade i još neafirmisane filmske stvaraoce da prikažu svoje ideje i ostvarenja i to rame uz rame sa velikim imenima savremenog autorskog filma iz celog sveta. Uz to, boravak na Mokroj gori i u Drvengradu poseban je doživljaj sam za sebe.
Nakon Festa na red dolazi čitav niz više, ili manje afirmisanih filmskih festivala kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji.

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma SEDAM VELIČANSTVENIH održava se tokom aprila meseca i do sada je imao svojih 15 izdanja.

BELDOCS festival održava se u maju mesecu i ni slučajno ga ne treba propustiti. U pitanju je međunarodni festival dokumentarnog filma koji se ove godine organizuje po trinaesti put. Autori i filmofili širom sveta pozvani su da svoje radove prijave, prikažu i afirmišu, kao i da učestvuju u različitim radionicama, projektima i takmičenjima.

Tokom juna meseca u Beogradu se mogu pogledati ostvarenja u okviru Internacionalnog filmskog festivala ljudskih prava pod nazivom HUMAN DISTRICT koji je osnovan 2013. godine.
U julu se održava afirmisani Festival evropskog filma PALIĆ. 27 izdanje festivala najavljeno je za period od 18. do 24. jula na Paliću i Subotici.

U septembru i oktobru mesecu održavaju se Internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom –BOSIFEST, zatim Evropski festival animiranog filma – BALKANIMA, Festival srpskog filma fantastike kao i Međunarodni festival etnološkog filma koji se održava u Etnografskom muzeju.

Pored navedenih u oktobru mesecu održava se i Dečiji filmski festival – KIDS FEST. Ove godine festival se održava po petnaesti put a program festivala obuhvata animirane, igrane i dokumentarne filmove namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta.

Poslednja dva meseca u godini rezervisana su za još nekoliko značajnih festivala. Vrlo popularna SLOBODNA ZONA održava se u toku novembra meseca i namenjena je svima onima koje interesuje takozvani angažovani film, film koji se bavi aktuelnim društvenim pojavama i problemima kako u svetu tako i u regionu. Ovaj festival osnovan je 2005. godine sa ciljem popularizacije ove vrste kinematografije a održava se u tri grada istovremeno – u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival autorskog filma održava se već 25 godina a beogradska publika ga veoma rado prati. Festival autorskog filma ni slučajno se ne propušta jer su u pitanju vrlo kvalitetna ostvarenja koja ćemo teško pogledati u nekim drugim prilikama.

Osim navedenih, ljubitelji kinematografije imaju priliku da pogledaju i Međunarodni festival zelene kulture – GREEN FEST kao i Međunarodni festival queer filma – MERLINKA.

Pored beogradskih festivala, širom Srbije tokom cele godine održavaju se i drugi festivali različite tematike i angažovanja. Jedan od takvih festivala je i SILAFEST – Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma koji se održava u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru.

Ukoliko planirate boravak u Beogradu i Srbiji, pogledajte na vreme ponudu apartmana i odaberite smeštaj baš po vašoj meri. Bez obzira da li ste filmski radnik, ili, poput nas, samo pasionirani ljubitelj sedme umetnosti, u smeštajnim kapacitetima Novih apartmana pronaći ćete idealnu bazu za obilazak brojnih sadržaja u vezi sa filmom koje Srbija i Beograd mogu da ponude. 

Podeli sa prijateljima


processing...