Zemun - grad u Beogradu

Zemun je deo Beograda bogat istorijom i interesantnom geografijom, gde se nalazi Gardoš i Milenijumska kula, ali i najboljim prestonički restorani pored reke.

Zemun - grad u Beogradu

Zemun je druga po veličini beogradska opština koja je sastavni deo glavnog grada od 1934. godine.
Do tada je Zemun bio zaseban grad u jugoistočnom delu Srema. Međutim, zbog istorijske, političke i teritorijalne povezanosti Zemun je pripojen Beogradu, a uporedo sa tim su se kulturne, ekonomske i mnogobrojne druge veze dodatno razvijale i ukrštale tokom godina koje su usledile. Uprkos ovim mnogostrukim vezama, žitelji Zemuna i danas vole da kažu da je Zemun zaseban, drugačiji grad koji je samo u političkom smislu vezan za srpsku prestonicu. Zbog čega je to tako? Tragovi koji svedoče o postojanju naselja na teritoriji Zemuna datiraju još iz doba neolita, te su prvi stanovnici grada zasigurno ovde boravili još tada.

Pravo naselje je u okruženju današnjeg Gardoša postojalo još u vremenu pre dolaska Rimljana i od tada datira i njegov prvi naziv – Taurunum. Kada su se doselili, Sloveni su ovaj naziv promenili i zbog brojnih zemunica koje su tu nekada postojale dodelili mu naziv Zemun (Zemlin). Interesantno je da se u pojedinim istorijskim knjigama Zemun naziva i drugačijim imenom – Malevila što označava „zlo mesto“. Da li zbog nasilja i brojnih ubistava koja se dovode u vezu tim naseljem, ili zbog zaraza koje su širili komarci a kojih je tu bilo mnogo zbog blizine reke i karakterističnog močvarnog područja, ne zna se tačno. U svakom slučaju, ovakav naziv zvuči poprilično intrigantno.

Život u Zemunu danas je bogat mnogim sadržajima i kao takav interesantan je kako stanovnicima, tako i posetiocima koji obožavaju da provode vreme u svom gradu. Pored brojnih i važnih škola, Zemun ima i državni fakultet, značajne institute, bolnice i pozorišta. Istorijski prebogat i zanimljiv, geografski povlašćen jer je smešten na obali reke Dunav u blizini ušća reke Save, Zemun je grad koji gotovo da ima sve. Jedan od nekada najvećih hotela nalazi se na Dunavskom keju u Zemunu. U pitanju je hotel Jugoslavija koji i danas služi kao jedan od najvažnijih orijentira u gradu.

DSC05079-1

Doći na nekoliko dana u Beograd, a ne prošetati Zemunskim kejom i posetiti neki od splavova kod Hotela Jugoslavija prosto je nezamislivo. Na Zemunskom keju nalazi se čitav niz restorana, splavova, noćnih klubova koji bi mogli da zadovolje svačiji ukus. Odlična hrana, ponuda dobrih vina i drugih pića, muzika za sve generacije, to je za mnoge Zemunski kej. Predivan pejzaž, pogled na reku i Kalemegdan, Veliko ratno ostrvo, Lido samo su neka od najzapaženijih obeležja ovog “grada u gradu”. Ostaci starog grada i Milenijumska kula, takozvana Kula Sibinjanin Janka na Gardošu imaju neprocenjiv istorijski i kulturni značaj, a svakako predstavljaju najznačajniji i najšire prepoznat simbol Zemuna.

Ukoliko planirate svoj boravak u Beogradu, a jedan ste od mnogobrojnih koji vole reku i malo smireniji tempo života Zemun može da bude idealno mesto za odsedanje u srpskoj prestonici.
Još ukoliko ste ljubitelj sveže rečne ribe kojom dunavski alasi svakoga jutra snabdevaju poznate restorane, Zemun je jednostavno lokacija koju morate odabrati za svoju centralu prilikom istraživanja Beograda. Treba spomenuti i veoma dobru povezanost koju ova beogradska opština ima sa centrom i skoro svim delovima grada.

Zato, pre nego krenete, pogledajte ponudu našeg portala i u sekciji Zemun odaberite apartman koji je u svakom pogledu baš po vašoj meri.

Novi apartmani vam žele ugodan boravak u Zemunu! 

Podeli sa prijateljima


processing...