Geneks kula kao simbol razvoja Beograda

Jedan od prepoznatljivih simbola Beograda koji nas već decenijama pozdravlja prilikom ulaska u grad zasluženo je uvršćen u registar kulturnih dobara.

Geneks kula kao simbol razvoja Beograda

Početkom godine, nakon višegodišnjeg prekida, ovaj put na inicijativu gradonačelnika Beograda sat na „Geneks kuli”, poznatijoj kao Zapadna kapija Beograda, konačno je popravljen i pušten u rad. Iako zbog brojnih modernih tehnologija ovaj sat više nema značaj koji je imao 1980. godine kada je i pušten u rad, njegovo ponovno puštanje u rad ipak ima simbolični značaj koji sasvim sigurno raduje mnoge koji su uz njegovu svetlost i ispis odrasli.

Geneks kula je remek-dele moderne arhitekture koje je projektovao čuveni arhitekta Mihajlo Mitrović. Čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom, uz restoran na kružnom vrhu koje već više od četiri decenije, poput kakvog dobrog domaćina ispraća i dočekuje stanovnike Beograda i njegove goste.

Zahvaljujući grandioznosti, visini i obliku koji na momente podseća na neki svemirski brod, Geneks kulu danas mnogi smatraju delom beogradskog identiteta, kako u arhitektonskom, tako i u kulturnom i društvenom smislu.

Zapadna kapija, kako glasi njen narodski naziv, sastoji se od poslovne i stambene kule koje na 26. spratu u arhitektonsku celinu povezuje konstrukcija u vidu mosta, iznad koje se nalazi restoran-vidikovac.

Izgradnja ovog betonskog diva visine oko 117 metara završena je 1980. godine.
Značaj ove grandiozne građevine prepoznala je i Vlada Republike Srbije, pa je na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda donela odluku o utvrđivanju Stambeno-poslovnog centra „Geneks" za spomenik kulture.

Ovo arhitektonsko remek delo, tačnije poslovni deo Geneks kule, koja se sastoji od 28 posebnih delova površine 14.943 kvadrata, zatim poslovni prostor od 27. do 37. sprata površine 1.450,39 kvadrata, kao i poslovni i garažni prostori površine u osnovi 9.023 kvadrata i deset garaža od 6.445 kvadrata oglašeno je na prodaju po početnoj ceni od 834.682.073 dinara.

S obzirom da je proglašeno za kulturno dobro i da se njen eksterijer mora očuvati u inicijalnom obliku mi sa Novih apartmana definitivno podržavamo prodaju, jer će budući vlasnik obnoviti ovu kultnu građevinu i vratiti joj stari sjaj na zadovoljstvo svih Beograđana. 

Podeli sa prijateljima


processing...