Jevremovac - Zelena oaza u centru Beograda

Tokom letnje žege trenutke pravog opuštanja osetićete jedino u prirodi okruženi zelenilom, a u centru Beograda možete pronaći upravo to.

Jevremovac - Zelena oaza u centru Beograda

Svi znamo za Botaničku baštu, zelenu oazu mira u centru Beograda. A da li se sećate kada ste poslednji put posetili ovo velelepno zdanje i delić raja srpske prestonice koja će tokom letnje žege pružiti možda i najbolju zaštitu i najkvalitetnije osveženje?

Ovaj autentični prostor kreiran, sada već davne 1889. godine zaslugom našeg proslavljenog naučnika Josifa Pančića od koga je i potekla ideja, kao i kralja Milana Obrenovića.

Profesor Pančić je uložio svoje ogromno znanje i ekspertizu, dok je kralj Milan poklonio parcelu za buduću botaničku baštu, ali uz samo jedan uslov. Naime, pomenuto imanje kralj Milan je nasledio od svog dede Jevrema, pa kako bi mu odao počast, zamolio je samo jedno – da Botanička bašta u Beogradu ponese njegovo ime. Upravo tako je i nastao Jevremovac, zelena oaza koja se danas proteže na oko 5 hektara i predstavlja dom za skoro 1.000 vrsta biljaka.

Inače, Jevremovac nije bio prva lokacija beogradske botaničke bašte. Institucija botaničke bašte osnovana je još 1874. godine na zemljištu u blizini Dunava, međutim zbog tada čestog plavljenja reke zemljište i biljni fond su bili uništeni. Zbog toga je i došlo do osnivanja Jevremovca koji je 1892. godine dobio prelepu staklenu baštu koja i dan danas predstavlja jedinstven ukras i dom je za više 1000 biljnih primeraka različite vrste i značaja.

Botanička bašta prošla je kroz teške periode, ali je uspela da preživi i da se revitalizuje. Ova institucija dodatno je oplemenjena 2004. godine kada e dobila i Japanski vrt u kom se nalazi kolekcija vrlo interesantne dalekoistočne faune.
Danas Botanička bašta predstavlja jedinicu Biološkog Fakulteta u Beogradu i centralno istraživačko mesto biologa Srbije, ona je dobila i malo komercijalniji sadržaj. Jeveremovac je danas i mesto na kome se održavaju fantastični koncerti različitih žanrova koji u jednom ovakvom ambijentu i prirodnom okruženju deluju očaravajuće.

Ukoliko živite u Beogradu, a dugo niste posetili Jevremovac, svakako učinite to, a možete i povesti svoje goste koji po prvi put posećuju Beograd. Ukoliko ste pak ljubitelj prirode i planirate posetu srpskoj prestonici obavezno posetite botaničku baštu i na vreme pogledajte program dešavanja, jer ćete sasvim sigurno naleteti na neki dobar jež koncert u, malo je reći, jedinstvenom ambijentu.

Pre nego li se uputite ka Beogradu, posetite i web stranice Novih Apartmana , specijalizovanog portala za izdavanje visokokvalitetnih apartmana u Beogradu po vrlo povoljnim cenama i odaberite jedan od brojnih smeštajnih kapaciteta u strogom centru grada. Ovaj put izdvajamo apartman u blizini botaničke bašte, u Dalmatinskoj ulici gde vas čeka vrlo udoban, ali i povoljan apartman Dalmatinac koji će biti idealno mesto za istraživanje ne samo botaničke bašte, već i celog Beograda. 

Podeli sa prijateljima


processing...