Kalenić pijaca - kultno beogradsko mesto susreta

Kultna beogradska pijaca u centru Vračara svojim autentičnim šarmom privlači brojne Beograđane, ali i turiste željne autentičnog doživljaja Beograda.

Kalenić pijaca - kultno beogradsko mesto susreta

Jedna od najvećih centralnih beogradskih pijaca smeštena u centru Vračara izgrađena je davne 1926. godine na Kalenića guvnu, na zemlji bogataša, velikog dobrotvora i trgovca Vlajka Kalenića. Pijačna uprava formirana je 1933. godine i već u prvim godinama rada pijaca je proširena za veliki broj tezgi. Nije prošlo mnogo vremena kako je Kalenićeva pijaca postala mesto gde se susreću i prepliću mladi i stari, bogati i siromašni, obrazovani i oni malo manje obrazovani, gradske gospođe i vredne žene sa sela, jer baš svi dolaze da nešto kupe, ili prodaju i da čuju najsvežije vesti sa gradskog asfalta. I tako je već punih 90 godina, koliko ova čuvena pijaca postoji na istom mestu.

Interesantna je priča o Vlajku Kaleniću. U pitanju je bogati trgovac koji je 1907. godine svu svoju imovinu zaveštao u dobrotvorne svrhe, a nakon njegove smrti formiran je "Fond Vlajka Kalenića, obućara i ekonoma iz Beograda" koji je finansirao siromašnije učenike i humanitarne i kulturne ustanove. Dobra tradicija se pažljivo neguje i danas. Materijalno ugroženi studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu dobijaju pomoć iz ove fondacije. U Svetogorskoj ulici broj 12 se nalazi njegovo zdanje u okviru koga se izdaju 32 strana, a prihod od toga je namenjen za usavršavanje i školovanje studenata, baš kako je to svojim testamentom, Vlajko Kalenić i ostavio u amanet.

Kalenić pijaca je definitivno jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija Beograda, septična, a opet autentična srpska. Pijaca je poznata po raznolikoj ponudi voća i povrća, mlečnim proizvodima, ali i zbog mnogih drugih namirnica i delikatesa .Ribarnice, mesare, pekare, cvećare, moderna garderoba i stare stvari - sve se može naći u beskrajnom šarenilu Kalenića. Šetnja između tezgi predstavlja zaista posebno iskustvo i baš zbog toga je Kalenić pijaca jedno sasvim drugačije mesto u Beogradu na Vračaru.

Blizina Kalenić pijace ujedno predstavlja i vrhunsku lokaciju za smeštaj prilikom obilaska Beograda. Sa ove lokacije vrlo se jednostavno stiže do svih krajeva Beograda, dok uveče možete da uživate u brojnim šarmantnim restoranima, kafićima i barovima do kojih ćete stizati za samo par minuta pešačenja. Stoga, prilikom planiranja vaše beogradske avanture posetite sajt Novih apartmana i u sekciji Vračar pronađite stan koji će vam u potpunosti odgovarati i ispunjavati sve vaše kriterijume.

Podeli sa prijateljima


processing...