Kosančićev venac, istorijsko jezgro Beograda

Kosančićev venac je mesto koje na svakom koraku svedoči o istorijskom razvoju rada kao i o burnoj istoriji današnjeg Beograda.

Kosančićev venac, istorijsko jezgro Beograda

Jedno od najstarijih naselja u Beogradu koje okružuje prvo i najuže istorijsko jezgro grada smešteno je na potezu između Kalemegdana i Brankovog mosta. Sa jedne strane omeđeno je rekom Savom, a sa druge strane Topličinim vencem. Kosančićev venac velikim brojem važnih i očuvanih objekata, kuća i javnih zgrada bogato svedoči o istorijskom razvoju ovog dela grada, a samim tim i o istoriji današnjeg Beograda. Glavna ulica i naselje oko nje dobili su naziv po Ivanu Kosančiću. Junak, vitez, vojvoda poznat po mnogim podvizima, ali i po izuzetnoj telesnoj lepoti i veštini mačevanja. Jedna od znamenitosti Kosančićevog venca je i spomenik podignut u čast ovoga junaka.

Zgrade od javnog značaja kao i privatne kuće poznatih vlasnika gradile su čuvene arhitekte. Mnoge od njih su sačuvane i u dobrom stanju, dok su nažalost neke i srušene. Jedno od čuvenih zdanja ovog dela grada je Stara Narodna biblioteka Srbije. Nekadašnja Narodna biblioteka nalazila se na Kosančićevom vencu i potpuno je uništena u bombardovanju 1941. godine. Tom prilikom izgoreo je i sav bibliotečki materijal koji su sačinjavali veliki broj značajnih rukopisa, časopisa, dokumenata i zbirke visoke vrednosti. Danas se na ovom mestu nalazi samo ruševina koja svedoči ne samo o jednom užasnom događaju već i o jednom vremenu koje se ne sme zaboraviti. 

20190705-174358

Jedan od najlepših primera građanske arhitekture sa početka devetnaestog veka je i Konak kneginje Ljubice koji je sagrađen daleke 1830. godine i nalazi se na Kosančićevom vencu. Konak kneginje Ljubice izgradio je knez Miloš Obrenović za svoju suprugu i sinove, ali i za rezidencijalne potrebe. Ovo prelepo zdanje od velikog kulturnog i istorijskog značaja jasno pokazuje odlike arhitekture iz tog vremena sa jakom balkanskom tradicijom nagoveštavajući, naročito spoljnom dekoracijom uticaj evropske arhitekture.

Saborna crkva izgrađena je u periodu od 1837. i 1840. godine po nalogu Kneza Miloša danas predstavlja jedan od spomenika kulture od izuzetnog značaja. Jedna je od najstarijih i najvećih crkvenih građevina iz doba Kneževine Srbije. U riznici crkve nalaze se ikone i zlatarski radovi kao i drugi unikatni predmeti od velikog istorijskog značaja i vrednosti. Tu se nalaze i mošti srpskih vladara i velikana srpske kulture.
Odmah pored Saborne crkve nalazi se još jedan spomenik kulture sa početka devetnaestog veka. U pitanju je najstarija očuvana kafana u Beogradu - Kafana „Znak pitanja“ koja i danas ima autentičan eksterijer kao i enterijer iz onog vremena. U ovu čuvenu kafanu oduvek su svraćali gosti nadaleko poznatih imena, što je i danas slučaj. Pored poznatog, u ovu kafanu dolazi i običan svet, često su to Beograđani koji tu sa ponosom dovode svoje goste iz unutrašnjosti i inostranstva.

Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve u kojoj se nalazi i Biblioteka i Muzej Srpske pravoslavne crkve smeštena je takođe na Kosančićevom vencu, na kojem su svoje mesto pronašli i drugi značajni objekti poput fakulteta, ambasada, brojnih galerija. Stambene zgrade i privatne kuće i danas predstavljaju vredne primerke arhitekture prošlog vremena, dočaravajući jasan prelaz od balkansko – srpskog tradicionalnog stila do evropskih stilova arhitekture 19. veka.

Ukoliko prilikom svoje posete prestonici Srbije želite da budete smešteni na veoma udoban, komforan, ali i povoljan način u jednom ovako inspirativnom delu Beograda, predlažemo da posetite portal Novih apartmana i da pogledate apartman Kosančić koji zaista ispunjava sve gore navedene odlike.

Podeli sa prijateljima


processing...