Muzej vazduhoplovstva - Beograd

Svi ljubitelji avijacije, kako oni najmlađi, tako i oni večni dečaci, uživaće u još jednoj beogradskoj atrakciji - Muzeju vazduhoplovstva.

Muzej vazduhoplovstva - Beograd

Na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, u neposrednoj blizini zgrade sa odlaznim i dolaznim terminalima smešteno je jedno neobično arhitektonsko zdanje. Zgrada kružnog oblika, sa staklenom fasadom, okružena sa više starih civilnih i vojnih aviona, kao i drugim predmetima vazduhoplovne tehnike jeste ustvari zgrada Muzeja vazduhoplovstva, jednog od najvećih muzeja ovog tipa u Evropi, gde je na 6.000 kvadratnih metara izložbenog prostora raspoređena respektabilna zbirka sa više od 200 vazduhoplova i više stotina motora, radara, raketa, raznih delova, publikacija, fotografija i drugih artefakata vezanih za oblast civilne i vojne avijacije.

muzej-vazduhoplovstva-beograd_1

Muzej avijacije osnovan je davne 1960 godine, međutim, u svom današnjem obliku postoji tek od 1989. godine, kada se Muzej preselio u ovaj reprezentativni objekat. Danas se zbirka muzeja prostire kako u okviru zatvorenog izložbenog prostora, tako i ispred zgrade, na otvorenom prostoru gde su izloženi najveći primerci aviona poput Karavele, čuvenog putničkog mlaznog aviona, nekada ponosa JAT-a, kao i teretni Daglas C-47, a tu su izložene i helikopterske zvezde čuvenih sovjetskih konstruktora Kamova (Ka-28) i Mila (Mi-4A) i mnogi drugi.

Beogradski Muzej u svojoj zbirci krije više ekskluzivnih primeraka. Jedan od najvažnijih artefakata jeste Fiat G 50, čuveni lovac iz Drugog Svetskog rata čiji je jedan jedini primerak na svetu ostao sačuvan upravo u Beogradu. Pored ovog rariteta, u okviru beogradskog Muzeja mogu se videti izloženi ostaci čuvenog “nevidljivog” taktičkog bombardera, Lockheed F 117 A, ponos US Airforce-a, koji je pogođen od strane jugoslovenskog PVO-a i koji je neslavno “sleteo” u atare sela Buđanovci.

muzej-vazduhoplovstva-beograd_2

Sajt noviapartmani.com svim svojim gostima, ljubiteljima avijacije preporučuje da posete ovaj muzej i da uživaju u bogatoj zbirci svetske avijacije od njenih početaka, pa sve do danas.
Do ovog muzeja se dolazi veoma lako, sa trga Slavija, minibusem A1, ili sa redovnom linijom gradskog prevoza broj 72 koja kreće sa Zelenog venca.

Svim gostima koji svoj povratni let mogu da uklope sa posetom muzeju savetujemo da dođu sat vremena ranije i obiđu ovaj muzej. 

Podeli sa prijateljima


processing...