Narodni muzej u Beogradu

Svaki veliki svetski grad ponosno se diči svojim nacionalnim muzejima, vrednim umetničkim zbirkama i istorijskim artefaktima, a koji su i turistička atrakcija.

Narodni muzej u Beogradu

Narodni Muzej u Beogradu osnovan je još daleke 1844. godine i od tada, pa sve do 1950. godine selio se čak jedanaest puta. U međuvremenu arheološka, numizmatička i umetnička građa muzeja postajala je sve bogatija i interesantnija za javnost. Zgrada na Trgu Republike u kojoj se Muzej danas nalazi, sagrađena je 1903. godine i predstavlja pravi primer javnih palata iz tog perioda. Tokom Drugog svetskog rata, zgrada je pretrpela znatna oštećenja, ali je posle rata velikim delom obnovljena. Dve godine posle useljenja u ovu zgradu koju je Narodni muzej dobio na korišćenje, upriličeno je i svečano otvaranje za javnost. Međutim, 2003. godine stalna postavka Muzeja biva uklonjena i zbog veoma lošeg opšteg stanja zgrada se podvrgava sanaciji koja je trajala čak petnaest godina. U procesu sanacije izvršena je rekonstrukcija centralne zgrade, restauracija fasade, kao i fasadne stolarije. Zgrada Narodnog muzeja danas je sa pravom zaštićena kao kulturno i nacionalno dobro zemlje.

Celokupna kolekcija Narodnog muzeja sadrži preko 400 hiljada artefakata iz različitih oblasti i razvrstana je hronološki po zbirkama, od doba paleolita pa sve do 20. veka, kao i po vrstama predmeta i dela. Kolekcija obuhvata istorijske, arheološke, numizmatičke predmete, umetnička ostvarenja i dela primenjene umetnosti, kao i veoma bogat fond starih i retkih knjiga, kao i arhiv dokumentarne građe.
U atrijumu Narodnog muzeja nalazi se arheološki deo postavke. Na prvom spratu postavljeni su predmeti nacionalne kulture i umetnosti, kao i umetnost 18. i 19. veka. Umetnost 20. veka nalazi se na drugom spratu, gde je takođe postavljena i strana kolekcija.

Posle dugih petnaest godina čekanja, Narodni muzej je ponovo otvorio svoja vrata za javnost i predstavio stalnu postavku muzeja koja nije viđena skoro dve decenije. Čitave generacije odškolovane su, a da nisu imale prilike niti da zavire u jednu od najvažnijih kulturnih ustanova naše zemlje. Nova, restaurirana zgrada muzeja još je privlačnija za brojne turiste, kao i za sve ljubitelje umetnosti i starina koji ovu ustanovu kulture mogu posetiti svakoga dana osim ponedeljkom. Nedelja je, kao i pre ove dugogodišnje pauze, ostala dan kada su posete Narodnom muzeju besplatne za sve posetioce.

Portal Novi apartmani svim svojim gostima i ljubiteljima umetnosti predlaže da u sekciji Centar, ili Strogi centar, kako im, bez obzira na primarni razlog dolaska u Beograd, poseta Narodnom muzeju Srbije ne bi predstavljala nikakav problem. Ovom prilikom izdvojili bi smo apartman Bianco i apartman Sunshine kao dva veoma udobna apartmana u neposrednoj blizini ove kulturne ustanove, dok za one koji žele vrhunski luksuz, toplo preporučujemo apartman One Spa

Podeli sa prijateljima


processing...