Narodno pozorište u Beogradu

Pozorišna institucija i dom doajena srpskog glumišta već 150 godina nalazi se u autentičnim zdanju preko puta centralnog gradskog trga u Beogradu.

Narodno pozorište u Beogradu

Preko puta Trga republike i Narodnog muzeja nalazi se velelepna zgrada Narodnog pozorišta. Narodno pozorište u Beogradu najstarije je beogradsko pozorište i jedno je od najstarijih u zemlji. Osnovano je 1869. godine, ali su se tokom prve godine predstave odigravale u gostionici ”Kod engleske kraljice”, da bi se od 1869. godine na daskama ovog pozorišta počelo sa odigravanjem predstava u kojima su za ovih 150 godina nastupali skoro svi velikani srpskog glumišta.

Duga i burna bila je borba za stvaranje Narodnog pozorišta u Beogradu. U to vreme Beograd nije bio ni nalik današnjoj metropoli. To je bio gradić od 25.000 stanovnika koji se skoro oslobodio turske vlasti i otpočeo svoju transformaciju iz turske kasabe u jedan moderan evropski grad. Zbog toga, kao i zbog želje žitelja Beograda, od velike važnosti bilo je i osnivanje stalnog Narodnog pozorišta. Ovaj smeli poduhvat prevodio je i sam knez Aleksandar Karađorđević koji se kroz svoje zalaganje i lične donacije pokušavao da doprinese stvaranu ove kulturne institucije. Knez Aleksandar to nažalost nije dočekao, ali više pokušaja na različitim lokacijama, Narodno pozorište je konačno izgrađeno i svoja vrata za neverovatnih 800 sugrađana otvorilo je 30. oktobra 1869. godine predstavom “Posmrtna slava kneza Mihajla”.

Od tada, zgrada je više puta temeljno rekonstruisana i danas Narodno pozorište ima 1.000 kvadrata, četiri sprata i dva bloka. U bloku A nalazi se Velika scena, a u bloku B scena „Raša Plaović“.

Narodno pozorište i danas predstavlja orijentir i nezaobilazno obeležje grada Beograda. Predstave ovog pozorišta koje su izazvale najveću pažnju svakako su „Derviš i smrt“, „Velika drama“ i „Gospođa ministarka“, a među mlađim populacijama sve više su popularni opera i balet, koji se inače i održavaju na daskama Narodnog pozorišta, barem dok se ne sagradi zgrada Beogradske opere.

Zbog svoje bogate istorije i zapažene uloge u razvoju kulture čitavog srpskog društva, u Narodnom pozorištu postoji i tematski muzej.

Ulaz u Muzej narodnog pozorišta smešten je na adresi Dositejeva 2 i predstavlja mesto koje će najbolje da predoči bogatu i nadasve interesantnu istoriju ove ustanove kulture ustanove koja je svojim delovanjem ostavila neizbrisiv trag ne samo na ovim prostorima, već čitave Evrope.

Ukoliko planirate da ove jeseni posetite Beograd, a ljubitelj ste pozorišta, predlažemo vam da svakako posetite kultno pozorište u Srbiji i centar domaćeg glumišta, kuću doajena pozorišne umetnosti ovog dela Evrope. Sigurni smo da ćete uživati u antologijskim predstavama, a uživaćete i u svom luksuznom, ali veoma povoljnom smeštaju ukoliko posetite internet strane www.noviapartmani.com i u sekciji Strogi centar odaberete pronađite apartman po vašoj meri. S obzirom na lokaciju i blizinu Narodnog pozorišta, ovaj put vam predlažemo APARTMAN BIANCO, povoljan, ali udoban i moderno uređen smeštajni kapacitet lociran u centru svih zbivanja Beograda! Ipak, zbog čitave situacije predlažemo vam da na vreme isplanirate i unapred rezervišete svoj mesta na nekoj od predstava. I naravno, budite odgovorni i prema sebi i prema drugima, u skladu sa situacijom. 

Podeli sa prijateljima


processing...