Omiljeni simbol Beograda

Hitar je i nežan, neumorno pevuši i stalni je posetilac beogradskih uloca, trgova i parkova i sa pravom je odabran za jedno od obeležja Beograda.

Omiljeni simbol Beograda

Jedan od simbola glavnog grada Srbije svakako je vrabac – nežna, hitra, vesela i ptica pevačica koju je prosto nemoguće zaobići prilikom posete srpskoj prestonici.

Ipak, brojnosti vrabaca u Beogradu nije bila presudna za to da postane simbol grada. Kao i uvek, iza ovoga u stvari stoji legenda koja seže još u daleki petnaesti vek i period osmanske okupacije Srbije. Naime, prilikom napada sultana Mehmeda II na Beograd bitka je gotovo do samoga kraja bila neizvesna i nepredvidiva,a usled teških gubitaka kako za osvajače, tako i za branioce.

Beograd je 22. jula konačno odbranio svoju slobodu i osmanlije su bile prinuđene da se povukuna drugu stranu reke. Međutim, tek po završetku bitke, otkriveno je pravo lice rata. Grad je plivao u krvi, a leševi su bili razasuti po pločnicima, preživeli su beznadežno lutali ulicama u nadi da će pronaći svoje bližnje, žive, ili mrtve. Tragiku događaja najdublje predočava telo malog vrapca, koje je delilo sudbinu gomile ljudskih tela.

Legenda kaže da su kroz vrapca bile propobedene čak tri strele. I pored svog sićušnog tela vrabac je na sebe primio 3 hica i time je spasao 3 srpska vojnika čime je postao simbol neprikosnovenog herojstva i hrabrosti.

Zbog brojnih promena u navikama stanovništva, urbanizaciji, klimatskim i ekološkim faktorima vrapci se sve više povlače iz urbanih krajeva grada na periferiju, gde pronalaze više hrane i veću slobodu. Međutim, populacija vrabaca tokom jedne godine umnogome varira, jer ogroman broj mladih ptica umire tokom zime.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, početkom godine Srbija ima oko pet miliona vrabaca, a na kraju leta, nakon gnežđenja, oko deset miliona. Međutim, zbog nedostatka hrane i smeštaja tokom zime, samo polovina ovih ptica dočeka proleće. Takođe, svrake i vrane hrane se i mladuncima vrapca, koje otimaju dok su još u gnezdu.

Međutim, i pored svega gore navedenog ostaje činjenica da je vrabac i dalje najrasprostranjenija ptica, ne samo u Beogradu, već o na celoj planeti.

Ukoliko ste ljubitelj prirode i ptica, svratite do Beograda i upoznajte se sanjegovim omiljenim žiteljem i dok obilazite brojne prestoničke znamenitosti uživajte u razdraganoj pesmi ovih sićušnih ptica.

Pre toga posetite portal Novih apartmana i na vreme obezbedite udoban i povoljan smeštaj po vašem izboru. Ovom prilikom preporučujemo Centar i Strogi centar rubrike koje obuhvataju apartmane koji su često najprivlačniji pre svega zbog svoje lokacije, kao i blizine svih važnih ustanova i lokacija. U njima ćete ujedno pronaći neke od najprivlačnijih i najbolje opremljenih apartmana. 

Podeli sa prijateljima


processing...