Spomenik Stefanu Nemanji

Beograd je dobio jos jedno obeležje, novi spomenik jednoj od najistaknutijih istoriskih licnosti, velikom županu Stefanu Nemanji.

Spomenik Stefanu Nemanji

Spomenik Stefanu Nemanji je visok 23m i težak 68 tona i prikazuje rodonačelnika srednjevekovne dinastije Nemanjića sa mačem u desnoj ruci i Hilandarskom poveljom u levoj ruci dok stoji na postamentu koji pretstavlja vizantiski šlem koji se sa 4 svoja kraka oslanja na zemlju.

Spomenik je delo Ruskog akademika i vajara Aleksandra Rukavišnjikova. Gradu Beogradu je trebao ovakav spomenik koji dinastija Nemanjića zaslužuje, kako rodonačelnik tako i njegovi naslednici. Naša bogata istorja je dugo sakrivana iz nama ne shvatljivih razloga. Mi imamo istoriju kojom se trebamo ponositi. Mi nosimo u svojim genima slobodarski duh toliko puta dokazan. Mi smo narod koji je uvek bio na svetloj strani istorije i tako će uvek i ostati.

Ukoliko želite da budete u blizini novog trga, možda čak da sa svog prozora vidite čuvenog Kneza na konju, kao i da osetite gradsku vrevu, pre nego što krenete posetite portal Novih apartmana i u sekciji STROGI CENTAR odaberite smeštaj koji Vam najviše odgovara. 

Podeli sa prijateljima


processing...