Veliko ratno ostrvo - Prirodna oaza Beograda

Gradska opština Zemun do kraja leta organizuje besplatne ekološke pešačke ture po Velikom ratno ostrvu, prirodnoj oazi u srcu Beograda.

Veliko ratno ostrvo - Prirodna oaza Beograda

Veliko ratno ostrvo je rečno ostrvo površine 210 hektara koje se nalazi na ušću Save u Dunav u Beogradu  Prema administrativnoj podeli pripada gradu Beogradu, a nalazi se na teritoriji gradske opštine Zemun. U pitanju je jedinstveno prirodno dobro i nenaseljeno je. Najveći deo ostrva prekriven je gustom šumom. Na ostrvu živi veliki broj ptica, a zapažena je i raznolika flora.

Prvo spominjanje ovog ostrva datira još iz 1514. godine kada je prikazano na crtežu grada Beograda. Tokom istorije, ostrvo je više puta menjalo naziv, a krajem 18. veka dobilo je današnji zahvaljujući svom izuzetnom strateškom položaju zbog kojeg je imalo značajnu ulogu u brojnim ratnim operacijama u kojima je Beograd napadan i branjen, pa je zbog toga i dobilo naziv Veliko ratno ostrvo.

Danas na Velikom ratnom ostrvu obitava 196 vrsta ptica, od kojih mnoge od njih potpadaju pod kategoriju ugroženih vrsta. Generalno govoreći, ostrvo predstavlja prirodnu lokaciju sa najvećim biodiverzitetom na teritoriji Beograd.

Na ostrvu se nalazi i mala peščana plaža Lido, čuveno kupalište Zemunaca koje za vreme letnjih meseci oživi zahvaljujući pontonskom mostu koji postaje aktivan tokom letnjih meseci. Ostrvo predstavlja tačku najvećeg biodiverziteta na teritoriji Beograda, kada je reč o ornitofauni.

war_island_kayak_belgrade16

Gradska opština Zemun, koja je inače i nadležna za Veliko ratno ostrvo, u cilju promovisanja i sprovođenja projekata vezanih za ekološki turizam do kraja meseca avgusta organizuje besplatne pešačke ture.

Tako će svi građani, ali i gosti Beograda imati priliku da tokom meseca avgusta uživaju u zanimljivostima koje pruža Veliko ratno ostrvo, netaknuti biser prirode i zaštićeno prirodno dobro Beograda i opštine Zemun.

Za vreme besplatne pešačke eko-šetnje posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa istorijatom ostrva, raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom ostrva, a posebno sa autohtonim i ugroženim vrstama, specifičnostima, kao i opasnostima koje prete od zagađenja životne sredine, unošenja invazivnih vrsta, preteranog korišćenja ostrva i preterane urbanizacije Beograda. Organizovane šetnje izvodiće se u pratnji vodiča iz Gradske opštine Zemun. Trajanje ture je 3 sata.

Ukoliko planirate svoj boravak u Beogradu, a jedan ste od onih koji obožavaju prirodu i reku i ekološki ste prosvećeni, preporučujemo da se priključite jednoj odo ovih interesantnih šetnji. Ponesite sa sobom flašicu vode, naprskajte se sa nekim ekološkim sredstvom protiv komaraca, stavite kapu, ili kačket i uživajte u netaknutoj prirodi u centru Beograda.

Nakon ove šetnje zaslužili ste i da se nagradite sa svežom+, tog jutra ulovljenom dunavskom ribom koju će vam poslužiti u jednom od mnogobrojnih specijalizovanih restorana na zemunskoj obali Dunava.

Pre svega, naravno, obezbedite za sebe i svoje pratioce udoban i povoljan smeštaj. Posetite portal Novih apartmana i u sekciji Zemun odaberite apartman koji je u svakom pogledu baš po vašoj meri.

Novi apartmani vam žele ugodan boravak! 

Podeli sa prijateljima


processing...